Thomas van de Sandt
Een klein, glazen schijfje dat 360 TB aan data kan opslaan en bovendien voor 13,8 miljard jaar – de leeftijd van het heelal – stabiel blijft bij temperaturen tot 190 °C; hiermee wil de Universiteit van Southampton de ‘geschiedenis van de mensheid’ bewaren.
De wetenschappers slaan de informatie op door met een ultrasnelle laser nanostructuren in een kwartskristal aan te brengen. Dat doen ze naar eigen zeggen 5d: behalve de 3d-positie van de puntjes, geven ook de grootte en oriëntatie informatie weer. De nanostructuren zorgen ervoor dat de baan en polarisatie van licht in het kristal verandert, zodat de informatie kan worden uitgelezen met behulp van een laser, in combinatie met polariserende lenzen en een optische microscoop.
In 2013 is de technologie voor het eerst gedemonstreerd met een 500 kb tekstbestandje. Inmiddels zijn belangrijke geschiedkundige documenten als de King James Bijbel, Newtons Opticks en Magna Carta op deze manier opgeslagen. Een kwartsversie van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is begin februari aangeboden aan UNESCO. De wetenschappers presenteren hun methode vandaag tijdens een conferentie van optica-organisatie SPIE in San Francisco. Het team zoekt nu een industriepartner om de technologie naar de markt te brengen.