Nieuws
0

Landbouw: verticaal is het antwoord

Erwin Boutsma

Hoe voeden we negen miljard mensen in 2050? Daarvoor is een tweede groene revolutie (de eerste betrof de introductie van kunstmest) nodig, betogen onderzoekers.

Die revolutie moeten we zoeken in een combinatie van genetische modificatie, robotica, lichttechnologie en cloud computing. Technologie dus.

The Technologist wijdt er elf pagina’s aan, die een fascinerend kijkje in de landbouw van de toekomst geven. Het tijdschrift is een samenwerkingsverband van Europese universiteiten, waaronder de TU/e, en ontstijgt de status van promotieblaadje ruimschoots. Het geheel ziet er hoogwaardig en modern uit en is ook inhoudelijk dik in orde.

In de genoemde artikelen over moderne landbouwtechnieken schetst The Technologist een nabije toekomst waarin we genetisch gemodificeerde gewassen verbouwen in vrijwel steriele kassen die verticaal omhoog torenen en zo een minimaal oppervlak innemen; onafzienbare rijen leds produceren precies en alleen die golflengte licht waarbij de plant het beste groeit, wat twintig – of een veelvoud daarvan – oogsten per jaar mogelijk maakt. Robots dragen zorg voor voeding en oogst; de ‘boer’ is een operator voor een computerscherm in een aparte ruimte.

Op verschillende plekken in de wereld zijn proeven gaande met dergelijke systemen. De experimentele Mirai-boerderij in Japan is het verst: in een voormalig cleanroom van Sony (vloeroppervlak 2.300 m²) verlichten 17.500 speciaal ontwikkelde leds vijftien verticale groeilagen, wat een verbijsterende 10.000 kroppen sla per dag oplevert.

Tegenstanders hebben weinig munitie: deze vorm van landbouw gaat extreem zuinig om met grondstoffen en energie, heeft vrijwel geen chemicaliën nodig en beslaat een minimaal grondoppervlak.

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten