Mischa Brendel
De Chinese sonde Chang’e-4 is op de achterzijde van de maan geland. Dit meldt de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA vandaag.
Daarmee is Chang’e-4 het eerste ruimtevaartuig ooit dat op deze zijde van de maan is geland. De sonde bevat naast een lander een rover, welke momenteel nog niet wordt ingezet; China National Space Agency (CNSA) kiest hiervoor volgens eigen zeggen een geschikt moment uit.
De sonde heeft de eerste foto’s van het oppervlak van de achterzijde van de maan genomen en CNSA heeft deze foto’s al online gezet. Communicatie met Chang’e-4 verloopt via een satelliet die zich in een baan om de maan bevindt.
Aan boord van de sonde bevinden zich acht payloads, welke onder meer het terrein van deze zijde van de maan zullen onderzoeken, evenals de samenstelling van de bodem zullen bestuderen.
Chang’e-4 werd op 8 december 2018 gelanceerd. De sonde remde zijn snelheid van 1,7 km/s af op zo’n 15 km boven het maanoppervlak totdat Chang’e-4 bijna stilstond. Op een hoogte van circa 100 m boven het maanoppervlak bleef de sonde een tijd zweven om mogelijke obstakels te detecteren en een relatief afgevlakte landingsplaats te identificeren. De verticale landing werd vervolgens langzaam ingezet.