Nieuws
0

Landmacht bouwt tijdelijke brug over spoorlijn in Grubbenvorst

Mischa Brendel

Voor het Oud Limburgs Schuttersfeest, dat dit jaar plaatsvond op 4 juli te Grubbenvorst, heeft de Koninklijke Landmacht met twee baileybruggen voor een overbrugging over de spoorlijn gezorgd, waarover de historische internationale optocht van de schutterijen trok.

Het Oud Limburgs Schuttersfeest bood een mooie gelegenheid voor 105 Brugcompanie om te oefenen in het snel aanleggen van bruggen op moeilijk terrein. De werkzaamheden begonnen op 29 juni met het plaatsen van de fundering en de pijlers. Op 1 juli zijn de brugdelen naast het spoor in elkaar gezet, waarna deze in de nacht van 1 op 2 juli op de vier pijlers werden gehesen. Hiervoor werd het treinverkeer enkele uren platgelegd.

 

De pijlers moesten exact waterpas en in één lijn staan voordat een 120 ton hijskraan van Mammoet de 12,5 ton wegende brugdelen zo’n elf meter de hoogte in kon tillen en op de pijlers kon plaatsen. Dit om de omliggende natuur geen schade aan te brengen.

 

De bruggen bestonden uit 116 panelen van 260 kg en 112 panelen van 280 kg, welke met mankracht aan elkaar werden gezet door in totaal 26 militairen. Voor de stabiliteit van de baileybruggen werden zo’n duizend schoren gebruikt. De overspanning van de bruggen was circa 19 meter. Na het schuttersfeest is de brug weer afgebroken door 105 Brugcompanie. De gehele operatie is zonder problemen verlopen.

 

Defensie heeft dagelijks ruim 4.600 mensen klaar voor inzet in Nederland, onder andere voor steunverlening bij dergelijke evenementen. Het inzetten van de genie voor het bouwen van bruggen zoals deze ligt voor de hand, omdat deze snel gerealiseerd moeten worden, tijdelijk van aard zijn en omdat iedere brug uniek is.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×