Mischa Brendel
Het blijkt mogelijk om halfgeleiders te koelen met een laser, zo ontdekten wetenschappers van het Deense Niels Bohr Instituut. Zij ontwikkelden een halfgeleidermembraan van één bij één millimeter en 160 nanometer dik en lieten dit met laserlicht vibreren.
De Deense wetenschappers ontwikkelden een fotonisch kristalmembraan van galliumarsenide en lieten een deel van het licht van een laser via diverse spiegels hierop vallen.
In eerste instantie leidt het laserlicht juist tot een verwarming van het membraan. Door de verwarming zet dit echter niet alleen uit, maar gaat het ook oscilleren en verliest daardoor juist weer warmte. Zoveel zelfs, dat de temperatuur van het membraan in de buurt van het absolute nulpunt komt; de halfgeleider koelde af tot min 269 graden Celsius.
Lees verder onder de foto
Het laserlicht dat op het membraan schijnt wordt door diverse spiegels gecontroleerd (Copyright: Ola J. Joensen)
De ontdekking van de onderzoekers leverde hen al een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Physics op. Als mogelijke toepassing voor de laserkoeling noemen zij het koelen van kwantumcomputers of sensoren. Nu worden veel sensoren nog met cryogene technieken gekoeld, een relatief dure methode.