Nieuws
0

Lexus presenteert ‘kinetisch stoelconcept’

Rob van Ginneken

De stoelen in een moderne auto maken een relatief groot deel uit van de totaalprijs, en ontwikkelen zich voortdurend. Lexus presenteerde vorige week op de autosalon van Parijs onder de naam Kinetic Seat Concept een totaal nieuwe benadering van de autostoel. TW was erbij en hoorde Takeaki Kato, de hoofdingenieur van het Japanse merk, tijdens de presentatie zeggen dat Lexus hiermee mikt op automatisch rijdende auto’s.

Alleen al de aanwezigheid van de hoofdingenieur geeft aan dat het spraakmakende idee menens is. In structuur en materiaalgebruik slaat de ‘stoel’ nieuwe wegen in, aldus Kato: het aluminium skelet wint ruimte, de spinnenwebstructuur van de zitting en separate rugleuning verdelen de druk optimaal. Ze zijn met trekkabels verstelbaar in voorspanning, maar het meest opmerkelijke is dat je zittend in de stoel ontdekt dat het zitvlak een pendelbeweging kan maken. Ook de rug beweegt mee. Maar waarom?

Fotocredit: Lexus

‘Deze constructie is lichter, je wint centimeters en er zijn ergonomische voordelen’, vertelt Kato. ‘Deze kinetische stoel geeft op een andere wijze steun. Door de beweging binnen het frame word je niet tegen de buitenkant gedrukt en maak je met je hoofd in een scherpe bocht niet de bijbehorende tegengestelde beweging. Door de optredende kracht draait de zitting wat onder je weg en word je dus juist in de stoel gedrukt. Gelijktijdig maakt de rug een eigen beweging. In combinatie is dat vergelijkbaar met de beweging tussen boven en onderlijf wanneer je wandelt. Met eenzelfde draaiing in de lage rug. Minder vermoeiend, goed voor de bloedcirculatie en het stimuleert de kernspieren. Net als bij stevig doorstappen.’

Het weefsel van de stoel is minstens zo opmerkelijk. Kato legde uit dat het bestaat uit kunstmatig ‘spinnenzijdedraad’ van biotech-startup Spiber. De draad wordt door micro-organismen gevormd en heet Qmonos. ‘Het is viermaal sterker dan staal, maar flexibeler dan nylon. Een alternatief voor carbon, maar niet zo breekbaar. We zien er meer toepassingen voor, stelde de hoofdingenieur.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×