Mischa Brendel
Vanaf volgend jaar werken de Limburgse waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas met flexibel in te richten rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s) die het water niet alleen efficiënter zuiveren dan de huidige installaties, maar dit ook tegen lagere kosten doen.
Waterschapsbedrijf Limburg (WBL), dochterbedrijf van de twee waterschappen, ontwierp de Modulaire Duurzame RWZI (MDR) die in kan spelen op veranderende omstandigheden, zoals bevolkingssamenstelling, klimaatverandering, het afkoppelen van hemelwater en de inzet van restenergie van bedrijven.
‘Rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn nu hele grote, logge, betonnen constructies’, vertelt Twan Houtappels, programmamanager van de MDR bij het WBL. ‘Wij hebben een flexibele installatie ontwikkeld met verplaatsbare betonnen onderdelen. Hierdoor kunnen we op- en afschalen en neemt de constructietijd van de installaties af van enkele jaren tot zelfs minder dan een jaar. Voor een aantal onderdelen is gekozen voor het plug-and-play principe.’
Een MDR werkt met de Nereda-technologie; snel afzinkende korrels met hierin aërobe bacteriën die het water zuiveren, ontwikkeld door de TU Delft, DHV en zes waterschappen. Verder kan met de MDR het effluent worden opgewerkt tot proceswater in de industrie of beregeningswater voor de land- en tuinbouw.
Hoewel er nog niets vaststaat, verwacht Houtappels dat er van de MDR’s meer installaties worden geplaatst dan de huidige achttien rwzi’s die de twee waterschappen momenteel tellen. Hoe groot de installaties moeten worden en waar zij gaan komen is nog niet bekend; dit is onder andere afhankelijk van de behoefte aan het gezuiverde water. De installaties worden zodanig gebouwd dat ze zijn in te passen in wijken en op bedrijfsterreinen.