Nieuws
0

Maanwagen vanuit ruimte bestuurd

Piet Smolders

Een ESA-astronaut heeft met succes vanuit het ISS een robotwagen bestuurd die proefreedt op aarde.

Wat de is beste locatie voor een radiotelescoop? Iedere astronoom zal op die vraag antwoorden: De achterkant van de maan. Die is immers vrij van storingen, veroorzaakt door aardse radiozenders. Al tientallen jaren denkt Nasa over zo’n telescoop. Een bemande vlucht naar de maan past echter niet in de huidige plannen van Nasa. Wèl deep-space missies, bijvoorbeeld naar planetoïden of naar een ander punt ver in de ruimte. Vanaf zo’n punt zou een astronaut een rover op de maan kunnen besturen die de telescoop opbouwt.

Eind vorige maand testte Nasa dit concept in samenwerking met de Universiteit van Colorado: ESA-astronaut Luca Parmitano bestuurde vanuit het ISS een mobiele robot, die een stuk vlakke antenne uitrolde op het terrein van Nasa Ames in Moffet Field, Californië. Eind deze maand volgt nog een dergelijke proef.

Uiteindelijk wil Nasa een bemand Orion ruimteschip op 64.000 kilometer achter de maan brengen waar astronauten samenwerken met een of meer rovers die op de maan een radiotelescoop bouwen. Het betreffende punt, L2 genaamd, is een van de vijf libratiepunten, waar de aantrekkingskrachten van aarde en maan elkaar in evenwicht houden. 

De rover K-10, die momenteel wordt getest, is 1,35 m hoog en heeft een massa van 100 kg. Hij heeft vier stuurbare wielen en is uitgerust met camera’s en een 3d-laserscanner. De robot (topsnelheid 1 m/s) krijgt weliswaar zijn commando’s van grote afstand, maar neemt ook autonoom beslissingen die te maken hebben met obstakels en de meest optimale route. 

Onderwerp:
AiRobotica

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten