Gerald Schut
De Nederlandse overheid heeft vorig jaar € 7,1 miljard aan R&D-kosten fiscaal ondersteund via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Dat is 5% meer dan in 2018 en zelfs 13% meer dan in 2015, hoewel het aantal ondernemingen dat gebruikmaakt van de regeling al enkele jaren gestaag daalt van 22.980 in 2015 naar 20.045 vorig jaar. Dit blijkt uit het jaarverslag over de WBSO door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
De grotere fiscale ondersteuning van R&D strookt met de R&D Top 30 van TW, die vorige maand ook een groei van de Nederlandse R&D-uitgaven signaleerde. De fiscale ondersteuning geeft bedrijven recht op € 1,5 miljard aan belastingaftrek, waarvan RVO schat dat 1,2 miljard ook daadwerkelijk gebruikt wordt.
Om gebruik te kunnen maken van de WBSO moet van tevoren een aanvraag ingediend worden. RVO meldde onlangs in TW dat het ondernemers die door de corona-crisis met hun planning in de problemen komen meer flexibiliteit biedt.
Het Centraal Planbureau (CPB) is kritisch over de fiscale regeling, die vooral grote bedrijven zou bevoordelen zonder dat ze innovatie aantoonbaar aanjagen. Innovatieve startups profiteren veel minder van de WBSO en de gerelateerde Innovatiebox. Onder WBSO betaalt de overheid de loonkosten voor vooraf goedgekeurde R&D-projecten. Dit is in het voordeel van bedrijven die hun onderzoek en ontwikkelen goed kunnen plannen.