Nieuws
0

Meest gelezen in 2015: Toplijsten en grootste baggervloot ooit

Thomas van de Sandt

Welke artikelen op de TW-site waren afgelopen jaar het populairst? Op nummer één en twee van meest gelezen artikelen in 2015 staan onze eigen onderzoeken: de Top 50 Ingenieursbureaus en het Salarisonderzoek. Ook de nieuwsartikelen over de grootste baggervloot ooit en waterstof uit windenergie vonden gretig aftrek.

De metingen zijn wel wat vertekend, omdat we in mei zijn overgestapt op een nieuwe site, met daarin geïntegreerd onze digitale uitgave. Alle artikelen van voor die tijd zijn een stuk minder gelezen. Daarom als extraatje bij deze lijst ons derde eigen onderzoek: de Top 30 R&D.

 


Nu de economie weer aantrekt en bedrijven weer durven te investeren, lijkt het logisch dat ook de investeringen in r&d weer toenemen. De cijfers in de jaarlijkse
R&D Top 30 van TW laten echter zien dat dit per bedrijf nog sterk verschilt.

 


De Wendelstein 7-X stellarator bij het Duitse
Max-Planck-Institut für Plasmaphysik is gebruiksklaar. Deze kernfusiereactor is de grootste ter wereld in zijn type, met een ringdiameter van 16 m en 425 ton aan supergeleidende magneten. Het prijskaartje voor de bouw van de reactor die 19 jaar in beslag nam, is dan ook flink: zo’n € 1 miljard.

 


Het Amerikaanse bedrijf Pegasus Global Holdings zal nog dit jaar in de woestijn van New Mexico, in de buurt van SpacePort America, beginnen met de bouw van CITE, een stad zonder mensen, maar met alle voorzieningen die 35.000 bewoners nodig zouden hebben.

 


Binnen het door de Europese Unie gesubsidieerde SAIL-project
ontwikkelde C-Job Naval Architects de Flettner Freighter, een vrachtschip (120 x 18 m) met een laadvermogen van 5.000 ton dat naar schatting 18 % brandstof bespaart door vier Flettner-rotors op het dek te installeren. ‘Dat getal is nog aan de behoudende kant, we wilden ons niet rijk rekenen’, aldus Jelle Grijpstra, projectmanager bij C-Job.

 


De Oosterschelde heeft afgelopen week een duurzame upgrade ondergaan: Tocardo en Huisman plaatsten vijf getijdeturbines – samen goed voor 1 MW vermogen – in een van de zeventig openingen in de dam. De vijf direct-drive turbines zitten in met een grote ophangconstructie van zo’n 50 m bij 20 m aan elkaar vast en zijn in één keer geïnstalleerd.

 


Het Britse Hybrid Air Vehicles is begonnen met het testen van de motoren van de 100 m lange Airlander 10, het grootste ‘vliegtuig’ dat ooit is gebouwd. De 38 ton zware kruising tussen een vliegtuig en een zeppelin gebruikt vier V8 dieselmotoren die samen 1.028 kW vermogen leveren.

  


De ontwikkelingskosten gaan over de $ 1 biljoen heen en het is daarmee het duurste wapen ooit, maar het wordt op sommige punten overklast door zijn veertig jaar oude voorganger. We hebben het hier over de veelgeplaagde F-35 Lightning II, het gevechtsvliegtuig dat is voortgekomen uit het JSF-programma, en de stokoude F-16.

  


Na tientallen jaren onderzoek heeft het Duitse gasbedrijf Linde bij energiepark Mainz een wind-to-hydrogen elektrolyse-installatie in gebruik genomen. De installatie, die geleverd is door Siemens, is met een vermogen van 6 MW de grootste in zijn soort ter wereld. Dankzij het gebruik van zogeheten Proton Exchange Membranes (PEM) is de installatie snel op te starten.

 


Maar liefst 24 baggerschepen zijn momenteel in de weer met de verbreding van het 163 km lange Suezkanaal, een klus die begin augustus geklaard moet zijn. Hier komen binnenkort nog drie baggerschepen bij en daarmee is dit meteen de grootste baggervloot ooit, voor het merendeel bestaand uit snijkopzuigers en met een klein aandeel sleephopperzuigers.

 


Het herstel van de Nederlandse economie wordt langzamerhand ook zichtbaar in het salaris van hogeropgeleide bèta’s en ingenieurs. Zij zagen hun salaris afgelopen jaar gemiddeld met 3,8 % stijgen, terwijl ze vorig jaar nog een salarisstijging van slechts 2,1 % verwachten, zo blijkt uit het TW Salarisonderzoek 2015.

 


Voor het eerst in elf jaar staat Arcadis weer op nummer 1 in de Top 50 Ingenieursbureaus, die TW ieder jaar publiceert. Het Amsterdamse ingenieursbureau neemt die plaats over van Fugro, dat een decennium lang het grootste bureau van Nederland was. 

 

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×