Nieuws
0

Meetkamer voor antennes

Indra Waardenburg

Wetenschappers van de vakgroep Electro Magnetics van de TU/e hebben een meetkamer ontwikkeld om antennes van apparatuur voor draadloze communicatie, beter te kunnen plaatsen in een meetopstelling. Daardoor kunnen onderzoekers efficiënter en consistenter metingen verrichten aan deze antennes.

Door hogere frequenties en grotere bandbreedtes worden de antennes steeds kleiner en is het daardoor erg lastig om deze antennes uit te lijnen ten opzichte van de referentieantenne. Wanneer een onderzoeker de antenne verkeerd plaatst, heeft dit direct invloed op de onderzoeksresultaten. Ook het aanbrengen van probes, verbindingen tussen antenne en meetapparaat, kost veel tijd en gaat vaak mis. ‘De meetkamer dooft onder andere elektromagnetische golven uit met behulp van kegelvormige schuimrubberbekleding’, zegt Ad Reniers van de vakgroep Electro Magnetics van de TU/e. ‘Dit zorgt voor een hogere betrouwbaarheid van de onderzoeksresultaten.’

De kamer heeft een doorsnede van 1,2 m en beschikt over negen elektromotoren. De onderzoekers plaatsen de antenne op een roteerbaar plateau en gebruiken een laser om deze uit te lijnen. Ook het probe station bevindt zich op het plateau en met behulp van drie elektromotoren laten de onderzoekers de probes op de antenne ‘landen’.

De meetkamer is niet alleen geschikt voor antennes. ‘Alle objecten die gebruik maken van elektromagnetische golven kunnen in de kamer gemeten en gekarakteriseerd worden’, aldus Reniers. De meetkamer kan elektromagnetische golven tot 100 GHz uitdoven. Verschillende grote bedrijven, waaronder NXP, hebben aangegeven interesse te hebben in de meetkamer.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×