Teake Zuidema
Drie Earth Pressure Balance (EPB) boormachines van de Amerikaanse firma Robbins zijn in Mexico-Stad begonnen met het boren van de Emisor Oriente, een 62 kilometer lange riooltunnel met een binnendiameter van zeven meter. Deze langste riooltunnel van de wereld moet vanaf 2014 met een capaciteit van 150 kubieke meter per seconde riool- en regenwater afvoeren uit de Vallei van Mexico.
De Emisor Oriente is een onderdeel van een nieuw drainagesysteem waarvoor nog meer afvoertunnels worden aangelegd. Omdat de waterige kleigrond bezaaid is met zware rotsblokken meenden experts jarenlang dat het onmogelijk zou zijn tunnels te boren met machines. Robbins zet nu drie Herrenknecht boormachines (per stuk zeshonderd ton) in met speciaal voor dit project ontwikkelde boorkoppen die door de kleigrond boren en tevens grote rotsblokken kunnen doorlaten en afvoeren.
De negentien miljoen inwoners van Mexico-Stad kampen regelmatig met overstromende rioleringen. Sommige delen van de stad zijn in honderd jaar wel tien meter gezakt. De bodem klinkt in door het oppompen van grondwater uit de kleiachtige grond (de vallei was oorspronkelijk een meer) waardoor aanzienlijke schade is toegebracht aan de infrastructuur.
El Gran Canal, een open riool uit 1910, is zo verzakt dat er nu pompen nodig zijn om het water via dit kanaal uit de stad te pompen. Het stadsbestuur van Mexico-Stad probeert het verzakken van de stad tegen te gaan door minder water op te pompen en meer drinkwater te importeren uit landbouwgebieden waar de waterspiegel door grootschalige irrigatie juist is gestegen. Mexico-Stad krijgt reeds twintig procent van zijn drinkwater via het 127 kilometer lange Cutzamala Aquaduct waarin water door pompen duizend meter wordt opgestuwd.