Nieuws
0

Miljoeneninvestering batterijtechnologie

Mark van Baal

Ambri, een startend bedrijf dat vloeibaarmetaalbatterijen ontwikkelt, heeft een nieuwe investering van $ 35 miljoen (€ 25 miljoen) binnen.

Eerdere investeerders waren Bill Gates en Total, samen al goed voor $ 15 miljoen. De onderneming, die in 2010 op de Amerikaanse technische universiteit MIT is opgericht door dr. Donald Sadoway en David Bradwell, één van zijn studenten, heeft daarmee voldoende kapitaal aangetrokken om zijn technologie te gaan ontwikkelen.

Sadoway is ervan overtuigd dat hij met vloeibaarmetaalbatterijen de ontbrekende schakel in de duurzame energievoorziening heeft gevonden, omdat de technologie goedkoop is en makkelijk op te schalen. Vloeibaarmetaalbatterijen kunnen daardoor goedkope, grootschalige opslagcapaciteit bieden voor momenten dat het niet waait en de zon niet schijnt, meent hij.

De batterijen bestaan uit metalen van verschillende dichtheid, zodat ze bij het opladen van de batterij naar boven en beneden stromen en zo twee vloeibare elektroden vormen. Deze elektroden worden in geladen toestand gescheiden door vloeibaar zout; tijdens het ontladen vormen de metalen een legering.

In eerste instantie koos Sadoway voor magnesium en antimoon, goedkope metalen met verschillende dichtheid. Intussen heeft het bedrijf nieuwe materialen ontwikkeld, die het geheim houdt. ‘We wilden met een lagere temperatuur en een hoger voltage werken’, zegt Bradwell, inmiddels chief technology officer van Ambri.

Het bedrijf schaalde stap voor stap op, beginnend met een batterij ter grootte van een borrelglas tot een pakket van vierkante metalen dozen van ongeveer 10 bij 10 cm. Een prototype van een kubieke meter met honderden van deze cellen, die in totaal 45 kWh op kan slaan, moet in 2015 bij klanten worden geplaatst, laat Mike Kearney van Ambri per e-mail weten. Ter vergelijking: het lithiumaccupakket van een Nissan Leaf kan 24 kWh opslaan.

In 2015 moet er een Ambri-batterij van 200 kWh op de markt komen. ‘Daarna komen we met een batterij van 2 MWh’, schrijft Kearney.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×