Erwin Boutsma
Vorige week kende het subsidieprogramma Pieken in de Delta een bedrag van 1,9 miljoen euro toe aan onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente. Het bedrag is bedoeld voor het ontwikkelen van technologie die robotgeassisteerde operaties in een MRI-scanner mogelijk moet maken.
Ook Siemens, Xivent Medical, mechatronicabedrijf Demcon en het Universiair Medisch Centrum St Radboud (Nijmegen) nemen deel aan het onderzoeksproject, dat MIRIAM (Minimally Invasive Robotics In An MRI-environment) is gedoopt.
Â
De laatste jaren is er een trend gaande van klassieke chirurgische ingrepen naar zogenaamde ‘minimaal invasieve chirurgie’. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande lichaamsopeningen en kleine, robotgestuurde instrumenten. Essentieel daarbij zijn allerlei beeldvormende technieken, omdat de chirurg vaak niet kan zien waar hij zich met zijn instrumenten bevindt. Ideaal is een beeldvormende techniek die real time werkt, zoals een camera, maar dit is voor MRI-scans (magnetic resonance imaging) tot op heden onmogelijk. Het enorm sterke magneetveld van de MRI-scanner maakt het gebruik van gerobotiseerde – elektronische – instrumenten en magnetiseerbare materialen onmogelijk. Daarnaast is er doorgaans te weinig ruimte in een scanner voor operatieapparatuur.
Â
De onderzoekers van MIRA gaan met de toegekende subsidie kijken of het mogelijk is te opereren en tegelijkertijd in real time een MRI-scan uit te voeren. Daartoe buigen ze zich over de te gebruiken materialen, robotica, computermodellen die moeten simuleren hoe het MRI-beeld reageert op chirurgische handelingen en de integratie van software en hardware. De behandeling van prostaatkanker geldt als testcase, omdat de chirurg bij deze aandoening met een naald een radioactieve stof moet injecteren in de prostaattumor, een zeer precieze handeling, die nu op basis van vooraf gemaakt MRI-scans plaatsvindt. Andere ingrepen moeten daarna volgen.
Â
MIRA zegt over vijf jaar een werkend prototype klaar te willen hebben en schat de marktwaarde van een dergelijke techniek op 110 miljoen euro. Â