Indra Waardenburg
De Amplino, een mobiele malariatester, is één van de drie winnaars van de Mobiles for Good Challenge, die Vodafone Foundation en Waag Society jaarlijks organiseren om mobiele technologie voor de gezondheidszorg te promoten.
De Amplino maakt gebruik van Polymerase Chain Reaction (PCR: een manier om uit zeer kleine hoeveelheden DNA, één of meerdere gedeeltes te kopiëren) en detecteert hierbij binnen veertig minuten een eventuele infectie. De mobiele malariatester is ontwikkeld door Pieter van Boheemen, Wouter Bruins en Jelmer Cnossen, oud-studenten van de TU Delft en Universiteit Leiden, voor de toepassing in afgelegen gebieden. Tijdens de uitreiking van de prijs op 19 september, ontvingen de drie ondernemers 40.000 euro om het concept versneld op de markt te brengen. Daarnaast krijgen zij de beschikking over kantoorruimte in Amsterdam en professionele begeleiding.
De andere winnaars van de challenge waren dr. Marlies Schijven, chirurg bij het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, en Ton Schalke van het Leidse bedrijf A-soft. Dr. Marlies Schijven bedacht een mobiele applicatie waarbij oudere patiënten zowel voor, tijdens als na een consult begeleid worden door een werkstudent. Hierdoor ervaren de patiënten minder stress tijdens hun ziekenhuisbezoek.
Ton Schalke ontwikkelde een spraak assistent app voor mensen die moeite hebben met spreken in het geval van afasie, na een beroerte of als gevolg van stembandproblemen. Met de app is het mogelijk een set woorden te definiëren, die direct als buttons op het scherm zichtbaar worden en na een druk op deze buttons worden uitgesproken.
De winnaars van de Mobiles for Good Challenge vlnr: dr. Marlies Schijven, Ton Schalke, Pieter van Boheemen, Wouter Bruins en Jelmer Cnossen.