Armand van Wijck
Het Amerikaanse bedrijf Sierra Energy heeft een mobiele afvalverwerker ontwikkeld die afval in hoog tempo kan omzetten in syngas (een mengsel van koolstofÂmonoxide en waterstofgas).
Daarmee kan men vervolgens weer elektriciteit, ethanol of diesel produceren. Het Amerikaanse leger, dat op zoek is naar een manier om de energieconsumptie te reduceren en om de frontlinies gemakkelijker en veiliger van brandstof te voorzien, is de eerste afnemer van de mobiele vergassingsfabriek.
Na vier jaar lang testen blijkt dat de FastOx vergasser met minimale voorbewerking veel verschillende soorten afval kan verwerken, waaronder huis-, bouw-, chemisch-, medisch- en industrieel afval en biomassa. Daarnaast is het een schaalbaar apparaat, dat per dag tot 9.000 ton afval kan verwerken.
Interessant is het type FastOx Pathfinder, een afgeslankte vergassingsfabriek die zich laat transporteren in zeven containers en tot 25 ton afval per dag aankan. Sierra Energy hoopt deze kleine versies te verkopen voor ongeveer 3 miljoen dollar. In de Pathfinder zit naast de vergasser – die het volume heeft van een douchecabine – onder andere een luchtscheidingsÂapparaat en een afvalvoorverwerker. Een bijgeleverde gasturbine kan het syngas verbranden voor het opwekken van elektriciteit met een rendement van 35 % en een vermogen van 1,6 MW. Een Fischer-Tropsch-installatie zet iedere ton afval om in ongeveer één vat diesel van 170 l.
De kern van de vergasser is een gepatenteerde uitvinding voor het injecteren van zuurstof en stoom om zo het vergassingsproces op gang te brengen. Terwijl het afval bovenaf door de zwaartekracht langzaam in de vergasser zakt, komen de zuurstof en de stoom van onderaf binnen. Het syngas dat ontstaat op de bodem stijgt op en droogt het organische afval, zodat het gemakkelijker vergast.
Tijdens het vergassen oxideren de koolstofhoudende materialen gedeeltelijk, waarbij reactietemperaturen ontstaan van rond de 2.200°C. De temperatuur en zuurstoftoevoer zorgen ervoor dat de reactie op gang blijft. Al het inorganische materiaal smelt en komt uiteindelijk op de bodem terecht als slak, dat – na het recyclen van het aanwezige metaal – wordt gebruikt als constructiemateriaal.