Nieuws
0

Modern oorlogsschip krijgt gestalte

Teake Zuidema

In een dok van de Bath Iron Works van General Dynamics in Maine begint de USS Zumwalt vorm te krijgen.

Dit is de eerste van een serie van drie nieuwe Amerikaanse oorlogsschepen (destroyers) in de DDG-1000 Zumwalt klasse, die per stuk zeven miljard dollar gaan kosten.

Deze futuristische destroyer van 15.000 ton is tweehonderd meter lang en is vooral ontworpen om in kustwateren met zeer zwaar geschut operaties op het vaste land te ondersteunen en vijandelijke doelen onder vuur te nemen. De gps-geleide projectielen van de Zumwalt moeten een doel op een afstand van 120 kilometer met grote precisie kunnen raken. Daarnaast kan het schip onder andere Tomahawks en anti-duikboottorpedos afvuren en drones lanceren.

Ondanks de afmetingen (tweemaal zo lang als een conventionele destroyer) zal het schip door de schuinsoplopende wanden op een radar niet groter lijken dan een vissersboot. Door de vorm splijt het schip door de golven met een nauwelijks merkbare boeggolf. Alle systemen aan boord zijn elektrisch en krijgen stroom van vier gasturbines/generatoren die samen goed zijn voor 78 MW. Twee geavanceerde inductiemotoren geven het schip een topsnelheid van dertig knopen. Bij twintig knopen is er nog steeds 58 MW beschikbaar voor de andere systemen zoals de kanonnen en de laadrobots die in de ruimen opereren.

Door alle computergestuurde systemen kan de Zumwalt opereren met een bemanning van slechts 140 man. Door het grote vermogen van de gasturbines zal de Amerikaanse marine het schip ook kunnen gebruiken als testplatform voor nieuwe stroomverslindende wapensystemen zoals laserguns en elektromagnetische railkanonnen.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×