Nieuws
0

Moderne ‘theemuts’ voor vijftig huurhuizen

Thomas van de Sandt

  • Stroomversnelling-woningen
  • Nul-op-de-meter

Woningcorporatie Stadlander, actief in West-Brabant en Tholen, laat vijftig sociale huurwoningen ‘nul-op-de-meter’ maken. VolkerWessels-dochter Van Agtmaal geeft de woningen een nieuwe buitenschil, zonnepanelen en slimme installaties zodat ze over het hele jaar evenveel energie opwekken als gebruiken.

‘Wij zetten een soort theemuts over de woningen heen’, vertelt innovatiemanager Onno Dwars. Die theemuts bestaat uit een nieuwe buitengevel, verankerd op de constructieve gevel, en een nieuw dak over het oude dak. Op het dak komen zowel zonnepanelen als verdamperpanelen te liggen. Die laatste onttrekken warmte uit de buitenlucht door een vloeibaar medium te laten verdampen.

De gasaansluiting verdwijnt, de verwarming wordt volledig elektrisch. Alle installaties, waaronder een warmtepomp, komen terecht in een zuil, die is verwerkt in de nieuwe gevel. ‘De installaties zijn van buitenaf door monteurs bereikbaar. Zo blijft de overlast in de woning tijdens de verbouwing, maar ook later bij onderhoudswerkzaamheden minimaal’, aldus Dwars.

De bouwelementen die VolkerWessels gebruikt, zijn vooraf in de fabriek geproduceerd en worden op de locatie in elkaar geklikt. Op die manier kan de bouwer de nieuwe schil binnen een dag plaatsen. ‘Bijzonder is ook dat bewoners de keuze krijgen om een uitbouw te nemen. Zo worden de woningen levensloopbestendig, of nultrede, gemaakt’, vertelt Dwars. Dat betekent dat bewoners kunnen slapen en zich kunnen wassen op de begane grond, zodat het niet nodig is te verhuizen als traplopen slechter gaat.

Het renovatieproject van Stadlander is onderdeel van het landelijke initiatief de Stroomversnelling, gestart in 2013. Toen tekenden vier aannemers en zes woningcorporaties een overeenkomst om 11.000 woningen nul-op-de-meter te maken. De woonkosten – huur plus energiekosten – moeten daarbij voor de bewoner gelijk blijven. De bouwbedrijven passen bij de renovaties elk hun eigen concept toe.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekEnergie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×