Benno Boeters
Het Nederlands tijdschrift voor Natuurkunde is een net zo swingend blad als de naam doet vermoeden. Tenminste, het julinummer, want dat gaat over fysica en muziek.
Natuurkundigen hebben vaak een affiniteit met muziek. Of zoals columnist Niek Lopes Cardozo schrijft: ‘Maar de echte vraag is natuurlijk: zijn de hersenen van een fysicus wired op een speciale manier? Zodanig gevormd, genetisch of door training, dat natuurkunde makkelijk is voor de fysicus en dat die speciale constellatie van de hersenkwabben, die netwerking van synapsen en neuronen, ook geschikt is om te musiceren. […] Is het betekenisvol dat zowel muziek als de natuur- en wiskunde het fenomeen wonderkind kennen?’
Muziek, geluid, de ‘longitudinale trilling van de lucht’ is op allerlei manieren fysisch te analyseren; zie het themanummer. Maar ondanks die speciale hersenkwabben komen de auteurs er niet toe te verklaren waarom muziek zo direct mensen emotioneel raakt. Mooie muziek kun je proberen te vangen in formules, maar moet je uiteindelijk gewoon ondergaan, ervaren, voelen.