Nieuws
0

Nederland hét expertisecentrum van 3d-tv

Mischa Brendel

Eind vorige maand is het 3D LiveLab officieel van start gegaan. 3D LiveLab, een initiatief van 3D NL, is een expertisecentrum voor de productie, registratie en distributie van 3d-tv. Multimediabedrijf DutchView heeft een van zijn studio’s beschikbaar gesteld voor het initiatief.

Nederland moet volgens 3D NL hét expertisecentrum van Europa worden op gebied van productie en distributie van driedimensionale televisie en cinema. 3D NL werd in juni van dit jaar opgericht en heeft als doel organisaties en bedrijven samen te brengen die in Nederland betrokken zijn bij de ontwikkeling, productie, postproductie, uitzending, distributie en vertoning van 3d-producties.

Het 3D LiveLab wordt een plek waar de deelnemende partijen aan 3D NL elkaar ontwikkelingen tonen, kennis delen en 3d-technieken en -technologieën testen. Op deze manier kunnen professionele partijen een indruk krijgen van wat er allemaal nodig is voor de productie van 3d-programma’s. Op termijn moet het initiatief leiden tot optimalisatie en simplificatie van 3d-technieken. Bij 3D NL hebben zich verschillende partijen aangemeld, waaronder de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs, SBS, DutchView, Eyeworks, Samsung en TNO.

 

Hoewel er in de meeste Nederlandse huishoudens nog geen zenders in HD worden bekeken, vindt de televisiebranche het belangrijk nu al te kijken naar diens opvolger. De verwachting is dat de broadcastmarkt in zijn huidige vorm de komende jaren verzadigd zal raken en een toekomstgerichte visie is belangrijk voor een sterke marktpositie. Zo start SBS dit najaar met het aanbieden van Net 5 in 3d. Zo wil de maatschappij ervaring opdoen met het uitzenden en aanbieden van programma’s in dit formaat. Ook kabelmaatschappij Ziggo, die het signaal naar de huishoudens zal versturen, hoopt veel te leren van deze pilot. Voor het in 3d kunnen kijken van Net 5 is een 3d-tv vereist, maar voor zover bekend is het hebben van een HD-decoder voldoende en hoeft er geen andere decoder worden aangeschaft.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×