Nieuws
0

Nederland octrooieert nog steeds volop

Gerald Schut

Het aantal octrooiaanvragen door Nederlandse bedrijven bij het Europees Octrooibureau (EOB) is in 2018 met 1,4% gegroeid. Daarmee is Nederland terug op het niveau van 2015 na de dip van 4 % in 2016 en het herstel met 2,7 % van vorig jaar.

Per hoofd van de bevolking staat Nederland nog steeds op de tweede plaats in Europa. Koninklijke Philips was met 1.617 aanvragen veruit de meest actieve octrooiaanvrager van Nederland bij het EOB in 2018, vóór Philips Lighting (573), Airbus (509), DSM (500) en NXP (312). Op de ranglijst met top-octrooiaanvragers staat Koninklijke Philips op de zesde plek.

>>> Op 18 april organiseert TW het 3i Event over ideas, intellectual property & innovation op de High Tech Campus in Eindhoven. Vergroot uw kennis, verbreed uw netwerk bescherm uw innovatie en genereer leads om uw bedrijfsstrategie te verbeteren.

In 2018 ontving het Europees Octrooibureau in totaal 174.317 Europese octrooiaanvragen, een groei van 4,6% vergeleken met 2017. De rest van Europa groeide dus harder dan de Nederlandse 1,4%.

Het aantal aanvragen China steeg met 8,8%. Enorm, maar een groeivertraging vergeleken met de afgelopen vijf jaar. De Verenigde Staten dienden de meeste aanvragen in (25% van het totaal), gevolgd door Duitsland, Japan, Frankrijk en China.

Siemens diende in 2018 de meeste octrooiaanvragen in bij het EOB (2.493) en nam de kop over van Huawei uit China, nu op nr. 2. Zij werden gevolgd door Samsung en LG uit Zuid-Korea, United Technologies uit de VS en Koninklijke Philips (nr.6). De top-10 van aanvragers bestond uit vier bedrijven uit Europa, drie uit de Verenigde Staten, twee uit Zuid-Korea en een uit China.

 

Wilt u meer informatie over een van de gespecialiseerde octrooibureaus die naar het 3i-Event komen? Kijk dan op de website van de Orde van Octrooigemachtigden.

Onderwerp:
BedrijfsvoeringBeleid

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×