Nieuws
0

Nederlands ontwerp voor ’s werelds grootste luchthaven

Thomas van de Sandt

NACO, dochter van ingenieursbureau DHV, heeft het winnende ontwerp gemaakt voor het Beijing New International Airport (BNIA), de grootste luchthaven ter wereld. ‘Als je de luchthaven zou optillen en op Den Haag zou leggen, zou deze stad er van het strand tot aan het Prins Clausplein onder verdwijnen’, vertelt Rik Krabbendam, directeur van NACO.

De luchthaven biedt ruimte aan 130 miljoen reizigers per jaar en krijgt acht start- en landingsbanen. In 2017 staat de opening gepland. BNIA, dat aan de zuidkant van Beijing komt te liggen, is nodig omdat de oude internationale luchthaven (capaciteit: tachtig miljoen reizigers per jaar) tegen de grenzen van zijn capaciteit aanzit.

Vanwege de enorme omvang gaat het in de ontwerpfase van luchthavens steeds meer om een stedenbouwkundig ontwerp. ‘Airport City’, noemt Krabbendam het. ‘Het is gewoon een stad. Misschien niet één waar mensen wonen, maar wel één waar 24 uur per dag mensen doorheen komen en werken. Je moet doorzien wat het betekent om die enorme stroom reizigers en personeel op een goede manier van en naar de luchthaven te krijgen.’

De aandacht voor wegen, parkeerplaatsen en – vooral – openbaar vervoer was ook wat NACO de overwinning in de prijsvraag voor BNIA opleverde. De jury loofde de manier waarop het bureau alle vervoersstromen efficiënt aan elkaar wist te knopen. Een hsl-lijn vanuit Beijing loopt dwars door de luchthaven, waarin twee stationsgebouwen komen. Daarnaast krijgt BNIA een eigen lightrailsysteem, rijden er normale treinen en komt er een automatisch bestuurd vervoerssysteem tussen de terminals.

Een ander bijzonder punt is de locatie van de start- en landingsbanen, taxibanen en platforms. NACO heeft met behulp van simulatiemodellen bepaald hoe deze moeten komen te liggen zodat de taxiafstanden zo kort mogelijk worden gehouden.

‘Dat wij nu deze prijsvraag hebben gewonnen betekent overigens niet automatisch dat we vervolgopdrachten voor deze luchthaven krijgen’, meldt Krabbendam. ‘De Chinezen zullen nu ook een hoop zelf gaan doen. Wel zijn we bezig met de prijsvraag voor een van de stationsgebouwen. Deze krijgt ook alweer een oppervlakte van meer dan een miljoen vierkante meter.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Nieuwsbrief
Relevante berichten
×