Nieuws
0

Nederlandse start-up Mayht overgenomen door Sonos

Mayht, een Nederlandse start-up die een technologie heeft ontwikkeld om audiospeakers kleiner en compacter te maken zonder aan geluidskwaliteit in te boeten, komt in handen van speakerfabrikant Sonos. Het Amerikaanse bedrijf betaalt ongeveer 100 miljoen dollar voor Mayht.

Sonos prijst de doorbaak op het gebied van transducers, ofwel omzetters, die aan de basis ligt van Mayht’s innovatieve technologie. Transducers produceren het geluid en vormen daarmee de kern van speakers. De strategische overname zal de ‘Sonos experience’ verder onderscheiden, aldus het bedrijf.

Mayht is opgericht door de broers Timothy en Mattias Scheek. Zij waren al op jonge leeftijd geïntrigeerd door de subwoofers van hun vader, zelfs zo dat ze in 2000 op 7- en 9-jarige leeftijd al hun eerste speakers hadden gebouwd. Tijdens hun studie aan de TU Delft en de HKU (Acoustics & Product Sound Design) startten zij hun eerste bedrijf voor high-end speakers, Scheek Loudspeakers.

Met financiële steun van TU Delft via Delft Enterprises en van het regionale fonds UNIIQ richtten de broers in 2016 Mayht op. In 2020 presenteerde het bedrijf Heartmotion, de techniek waarmee het speakers kleiner kan maken. Ook DJ Martin Garrix investeerde in het bedrijf.

Kern van hun vinding is de dual membrane driver technology. Deze speaker heeft een hoge luchtverplaatsing (membraanexcursie x membraanoppervlakten) en kan daardoor veel kleiner zijn. Volgens Mayht heeft een Heartmotion driver van 3,5 inch dezelfde output als een conventionele driver van 8 inch diameter. Een Heartmotion driver van 1,5 inch heeft dezelfde output als een conventionele driver van 3,5 inch.

Een speaker van Mayht is ook vijf keer lichter dan een gewone speaker. Bovendien heeft het minder moeite met afgesloten behuizing. Conventionele speakers kunnen bij lage tonen door de druk in de behuizing moeite hebben het membraam hard te doen trillen, waardoor ze meer energie verbruiken.

“We zijn erg blij en trots dat we onderdeel worden van Sonos”, zegt Mattias Scheek, CEO van Mayht. “Het was altijd onze droom om een nieuwe standaard te zetten in de audio-industrie. De integratie van onze technologie in de producten van Sonos zal een nieuwe revolutie teweeg brengen in hoogkwalitatief geluid.”

 

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×