Indra Waardenburg
Het NWO heeft vanuit het programma Vernieuwingsimpuls: Veni, Vidi, Vici, 147 Venisubsidies toegekend aan veelbelovende, pas gepromoveerde onderzoekers. Negentien hiervan komen ten goede aan onderzoekers van de TU Delft, TU Eindhoven en de Universiteit Twente.
De Venisubsidies bedragen maximaal 250.000 euro, en hebben een totale waarde van 37 miljoen euro. De TU Delft kon zich met elf subsidies de winnaar noemen van de drie ‘technische’ universiteiten. Het Delftse onderzoek varieert van de bouwkundige invloed van de oorlog op de komst van het winkelcentrum tot het verbeteren van graafanalyse met behulp van parallelle computertechnieken.
Ook het onderzoek aan de TU/e bestrijkt onderwerpen uiteenlopend van nanomagneetjes tot baarmoederbewegingen en IVF. Dr. ir.ing. Reinoud Lavrijsen doet onderzoek naar het uiterst energie-efficiënt maken van het ompolen van nanomagneetjes, bijvoorbeeld bij dataopslag. Hierbij maakt hij gebruik van drie nieuwe mechanismen. Vandaar ook de titel voor zijn onderzoeksvoorstel: ‘Met z'n drieën duwen tegen een nanomagneet.’
De drie pas gepromoveerde UT-onderzoekers gebruiken de Venisubsidie de komende drie jaar voor vernieuwend onderzoek bij het MIRA Instituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde en het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie. Dr.ir. Arno Stienen (MIRA) wil een revalidatierobot ontwerpen voor mensen die een beroerte hebben gehad. De onderzoekers van het Mesa+ Instituut richten zich met hun onderzoek op het gebruik van polymeerlagen voor ‘slimme materialen’ of als schakelaar voor eiwitten.