Christian Jongeneel
- Capaciteit weersafhankelijk
- Winst 20-30 %
Tennet is bij wijze van proef begonnen met het realtime meten van de doorhanging van hoogspanningslijnen tussen Driebergen en Veenendaal. De doorhanging is een maat voor de temperatuur van de geleiders en daarmee de transportcapaciteit (warmer = minder capaciteit).
Die temperatuur wordt omhoog gebracht naarmate de stroomsterkte in de lijn toeneemt, maar wordt ook beïnvloed door weersomstandigheden. Zon verhoogt de temperatuur, wind verlaagt hem. Tennet houdt bij de planning nu al rekening met het weer, maar dit zijn statische waarden. De metingen geven iedere vijf minuten inzicht in de werkelijke effecten ervan. Dit kan onder sommige omstandigheden leiden tot een capaciteitsverhoging van 20 tot 30 %, schat de netbeheerder.
Dynamic Line Rating (DLR), zoals de technologie heet, bestaat uit sensoren op de lijnen zelf en software die de data vertaalt naar handelingen in het netwerk. Een langjarige proef van het US Department of Energy toonde vorig jaar aan dat de capaciteitswinst tot 70 % kan oplopen. Dit is met name goed nieuws voor windparken. Die produceren immers veel energie als het waait en diezelfde wind blijkt dus ook voor capaciteitsverhoging in het netwerk te kunnen zorgen. Nu wordt soms de rem op windturbines gezet, omdat het net de productie niet aan lijkt te kunnen.
De zwakheden van DLR zitten vooral in de software, concludeerde de studie. Buiten vergaarde data is gevoelig voor ruis, dus moet de software er niet blind op varen. Omdat de data via 4G-
netwerken verzonden wordt, ontstaat bovendien een achterdeur waardoor hackers kunnen proberen de energievoorziening binnen te dringen.
Hoewel DLR pas de afgelopen vijf jaar in productie-omgevingen wordt ingezet, is het idee ouder. Nuon deed bijvoorbeeld in 2004 al een proef met een zelf ontwikkeld systeem. De huidige proef is gebaseerd op technologie van Ampacimon, een spinoff van de Universiteit van Luik.