Nieuws
0

Neutrino’s niet sneller dan licht

Mischa Brendel

Een nieuwe meting bij het ICARUS-experiment in het Italiaanse Gran Sasso heeft aangetoond dat de neutrino’s die vorig jaar sneller dan het licht leken te reizen inderdaad waarschijnlijk berusten op een meetfout.

Vorig jaar leken enkele van de belangrijkste natuurwetten op losse schroeven te staan nadat wetenschappers in Gran Sasso neutrinodeeltjes hadden gemeten die sneller dan het licht zouden reizen. Er werd meteen aan de meting getwijfeld en ook de wetenschappers zelf raadden aan het experiment te herhalen, zodat een eventuele meetfout uitgesloten of bevestigd kon worden. Dat laatste lijkt nu het geval: de Europese organisatie voor kernonderzoek CERN laat in een persbericht weten dat een nieuwe meting bij ICARUS uitsluitend neutrinodeeltjes opleverde die niet sneller reisden dan het licht.

Overigens bleek vorige maand al dat er een fout in de meetapparatuur zat, waardoor het volgens wetenschappers zeer waarschijnlijk was dat de sneller-dan-licht-neutrino's een meetfout waren. Met de resultaten van het nieuwe experiment blijkt dit te kloppen.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×