Nieuws
0

Nieuw diepterecord voor Shell met FPSO

Teake Zuidema

  • Ontkoppelt bij gevaar
  • Tienjarige lease

Shell verankert in de Golf van Mexico momenteel het olieproductieplatform Turritella. Dit Floating Production Storage and Offloading (FPSO) schip zal olie en gas winnen uit The Stones, een nieuwe concessie 300 km uit de kust van de staat Louisiana. Omdat de FPSO Turritella opereert in water met een diepte van 2.900 m, lost het Shells Perdido af als het diepste productieplatform ter wereld: de Perdido opereert momenteel in de Golf van Mexico in water dat ´slechts´ 2.450 m diep is.

In de eerste fase van het project ontvangt het nieuwe platform olie en gas van acht productiebronnen op de zeebodem. Daarna wil men nog eens zes productiebronnen in gebruik nemen die via meerfasige pompen olie en gas leveren.

De Turritella is een 274 m lange Suezmax-tanker die is omgebouwd tot een FPSO. Het schip draait onder normale omstandigheden als een windvaan rondom een afkoppelbare boei. Wanneer het gevaar van een orkaan dreigt, kan het platform losgekoppeld worden van de boei en de onderzeese infrastructuur om snel veiliger water op te zoeken.

Shell ontwierp voor dit project nieuwe leidingen die de olie van de bodem naar boven voeren. Deze ‘lazy wave risers’ zijn gemaakt van flexibel staal met extra drijfvermogen. Shell leaset het platform voor een periode van tien jaar van een joint venture, gevormd door het in Schiedam gevestigde SBM Offshore en twee Japanse bedrijven. Het vaartuig kan per dag 60.000 vaten olie en 425 miljoen m3 gas verwerken en kan 800.000 vaten olie opslaan.

Onderwerp: Delfstoffenwinning

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×