René Didde
Jaarlijks belandt 170 duizend ton eenmalig gebruikt toiletpapier in het Nederlandse riool.
Dat belemmert niet alleen de zuiveringscapaciteit in de rioolwaterinstallatie, het is ook zonde van het waardevolle cellulosemateriaal. Waterschap Aa en Maas start een grootschalige proef om het toiletpapier af te vangen met een Israëlische techniek.
Kernpunt van het zogenoemde sewage recycling system van het bedrijf Applied Cleantech is het zeven van het afvalwater. ‘We ontwateren het zeefmateriaal en maken er korrels van, die we vervolgens drogen en pasteuriseren’, licht Yael Saar Taieb, manager van Applied Cleantech toe. ‘Verdere details zijn bedrijfsgeheim. De benodigde energie verkrijgen we door een deel van de cellulose te verbranden.’ Sinds 2008 wordt de techniek in Israëlische waterzuiveringsinstallaties toegepast. Daarna wordt het energierijke goedje verstookt of omgezet in bioplastics.
Deze week ondertekenden waterschap Aa en Maas een samenwerkingsovereenkomst met Applied CleanTech en papierfabriek Smurfit Kappa. Andere deelnemende partijen zijn AgentschapNL, Israel Innovations en Kenniscentrum Papier en Karton. Van februari tot mei beproeft het waterschap de techniek op de zuiveringsinstallatie in Aarle-Rixtel, die het rioolwater van 300.000 inwonersequivalenten behandelt. Ook papierfabriek Smurfit Kappa in Roermond gaat de techniek beproeven om celluloserijk proceswater te regenereren. De zeefinstallatie wordt daartoe verplaatst van Aarle-Rixtel naar Roermond.
‘We streven naar lagere zuiveringskosten, minder energieverbruik, schoner afvalÂwater en meer zuiveringscapaciteit’, verklaart Marlies Kampschreur, innovator bij waterschap Aa en Maas. Het waterschap verwacht tijdens de proef 50.000 kg cellulosevezels in de vorm van korrels terug te winnen. ‘We gaan onderzoeken wat we ermee kunnen doen. Mogelijk is het een geschikte biocomposiet waarmee valt te spuitgieten. Ook kunnen we er bioplastic mee maken.’
Eerder al opperde waterschap Amstel, Gooi en Vecht bij een proef met recycling van papiervezels de mogelijkheid om het voormalige toiletpapier te benutten als zogeheten afdruipremmer in asfalt of als isolatiemateriaal in de bouw.