Nieuws
0

Nieuw onderkomen voor ICMS

Mischa Brendel

De Technische Universiteit Eindhoven opende afgelopen donderdag de deuren van het nieuwe onderkomen van het Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen (ICMS) in het voormalige ketelgebouw uit 1959, Ceres. Volgens de TU/e moet de nieuwe werkruimte een ‘internationaal kruisbestuivingspunt worden voor bètawetenschappers’, waarbij moleculaire zelfassemblage de centrale rol speelt.

In de natuur organiseren moleculen zichzelf zodanig dat processen als celdeling en wondgenezing kunnen plaatsvinden. Met het ICMS wil de TU/e grip krijgen op dergelijke zelfassemblageprocessen om hiermee geheel nieuwe materialen te ontwikkelen, zoals kunstmatig nierweefsel.

Naast het ICMS zijn ook het Eindhoven Multiscale Institute (EMI) en de Eindhoven Polymer Laboratories (EPL) gevestigd in Ceres. Het EMI richt zich op de problemen die zich voordoen bij het opschalen van technische processen; bij de EPL wordt polymerenonderzoek gedaan. Ook huisvest het verbouwde Ceres een Advanced Study Center, waar wetenschappers uit verschillende disciplines voor langere periode kunnen verblijven en waar workshops worden georganiseerd met complexiteit als overkoepelend thema.

Hoewel het volume van het onderzoek niet toeneemt, verhoogt het samenbrengen van de verschillende instituten in één gebouw wel de hoeveelheid wetenschappelijke discussies en workshops, aldus Sagitta Peters, directeur van het ICMS. Ceres wordt zo ‘een broedplaats voor vernieuwende onderzoeksideeën’. ‘Daarnaast zorgt de realisatie van het lab in Ceres dat we nu ook meer en beter onderzoek kunnen doen naar het maken en karakteriseren van mesoscopische systemen op verschillende tijd- en lengteschalen.’ Deze fysica omvat het gedrag van materie tussen het microscopische en het macroscopische.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten