Nieuws
0

Nieuw technologisch hart voor Delft

Mischa Brendel

De komende jaren investeren de gemeente Delft en dertien Delftse kennis- en onderwijsinstellingen een miljard euro in de Technologische Innovatiecampus Delft (TIC Delft). Hiermee willen de betrokken partijen van Delft een internationaal toonaangevend kenniscentrum maken op het gebied van duurzame technologie, medische technologie en creativiteit. Het is de bedoeling dat over twintig jaar dertigduizend mensen in Delft hun brood winnen in de kenniseconomie; twee keer zoveel als dat er nu zijn. Vorige week was de feestelijke aftrap van het immense programma.

TIC Delft moet dé plek worden voor ondernemingen, onderzoeks- en onderwijsinstellingen om nauw te gaan samenwerken. Hiermee moet het gebied het technologische hart van de kennisregio Leiden – Delft – Rotterdam worden.

De betrokken partijen hebben een projectenprogramma samengesteld met negen sleutelprojecten. Deze omvatten zowel uitbreidingen van bestaande faciliteiten, als de bouw van nieuwe. De sleutelprojecten moeten leiden tot meer werkgelegenheid en meer kennisontwikkeling.

Een van deze sleutelprojecten is de realisering van de Bioprocess Pilot Facility (BPF) op het DSM-terrein. De proeffabriek is bedoeld om het gat tussen de productie van chemicaliën uit plantaardig materiaal op labschaal en op commerciële schaal te overbruggen. Tegelijkertijd met de bouw van de BPF wordt het DSM-terrein ontwikkeld tot een park voor industriële en r&d-activiteiten op het gebied van biotechnologie en levenswetenschappen. Ook externe partijen kunnen zich op het terrein vestigen en gebruik maken van de proeffabriek. Deze vorm van open innovatie moet onder meer leiden tot extra werkgelegenheid.

Een ander sleutelproject is het Holland Particle Therapy Centre (Holland PTC), een behandelcentrum voor protonentherapie. Een dergelijke behandelkliniek tegen kanker is in Nederland nog niet aanwezig. Holland PTC moet vanaf 2015 jaarlijks achthonderd tot duizend patiënten behandelen.

Een derde sleutelproject is de Green Campus Delft (zie TW 14), het geesteskind van Ad van Wijk. De Green Campus Delft moet volledig zelfvoorzienend worden op het gebied van energie en daarnaast een rendabel geheel.

‘De TIC Delft moet een groenblauwe, klimaatbestendige, maar vooral prettige omgeving zijn om te ondernemen, onderzoeken, onderwijzen en te studeren. Verschillende biotopen zoals de University Campus, de Creative City en het Science park, refereren aan verschillende fases en facetten van de kenniseconomie’, aldus Maartje Scholten, senior projectmanager gebiedsontwikkeling van de TIC Delft.

‘TIC Delft moet een werk- en woongemeenschap worden’, vertelt Wilbert Hoondert, manager economie van de gemeente Delft. Daarbij hoort ook een flinke uitbreiding van de huisvesting voor studenten, expats en (universiteits)medewerkers bij: in tien jaar tijd worden er 2.500 woningen en vijfduizend studentenwoningen gerealiseerd. Hoondert: ‘Nu worden buitenlandse studenten soms niet toegelaten, simpelweg omdat er geen woonruimte beschikbaar voor hen is.’ Verschillende types werknemers, wetenschappers en studenten zoeken vaak verschillende types woonruimte en de gemeente wil hier samen met de TU Delft met de nieuwe woningen een oplossing voor bieden.

Nieuw is de samenwerking met het mbo. In Delft start een nieuwe mbo-opleiding technologie, die vooral gericht is op de duurzame-technologiesector, de medische sector en de tuinbouw. ‘Door het bij elkaar brengen van de hele onderwijsketen, levert Delft toptechnologen op alle niveaus’, aldus Hoondert. Ook moet de nauwere betrekking van onder andere industrieel ontwerpers bruggen tussen verschillende sectoren vormen. Delft verbindt design aan technologie en vergroot daarmee het innovatief vermogen van Nederland.

Daarnaast haalt de TIC Delft de samenwerking met het UNESCO-IHE Institute for Water Education aan: Het is de enige universiteit van de VN ter wereld en Delft zit zelf al diep in het wateronderzoek, dus nauwer samenwerken is een logische stap.

Ook voor technostarters is er ruimte op de TIC Delft. Het huidige YES!Delft voorziet hier al deels in, maar de campus gaat ook meer ondersteuning bieden aan bedrijven die net uit de technostarterfase komen, maar nog geen volwaardig bedrijf zijn. ‘Delft helpt hen door deze lastige tussenfase heen’, aldus Hoondert.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×