Nieuws
0

Nieuwe draai aan chemische processen

Thomas van de Sandt

De Eindhovense spinoff Flowid heeft de financiering rond voor de bouw van een pilot-installatie met daarin een heel nieuw type chemische reactor. Eind dit jaar moet de € 1,7 miljoen kostende spinning-discinstallatie op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen klaar zijn.

Bij de spinning-disctechnologie worden grondstoffen gedoseerd op snel ronddraaiende schijven, die niet veel groter zijn dan een dvd. Door de centrifugaalkrachten worden de reactanten naar buiten geslingerd, en onderweg zeer grondig gemengd. ‘De installatie in Geleen krijgt tien schijven boven elkaar, waarbij het reactiemengsel aan de onderkant van elke schijf weer terugvloeit naar de volgende. Daarbij vindt vooral onder de disc een goede menging plaats’, vertelt Jeoffrey van den Berg, directeur van Flowid.

 
Voordelen van de technologie zijn het lage energieverbruik en de snelle doorstroom, waardoor met een klein reactorvolume toch een grote productie is te halen. De reactor in Geleen wordt 40 x 40 x 60 cm (l x b x h) en moet 80 m3 per dag gaan produceren. Een ander belangrijk voordeel is dat het proces zeer goed beheersbaar is in vergelijking met bestaande batchreactoren, met name vanwege een efficiëntere koeling. ‘We zijn nu bezig met een lithiëringsproces (het toevoegen van een lithiumgroep, red.) dat normaal op -60 tot -90 °C moet plaatsvinden om de reacties onder controle te houden. Wij kunnen dat op kamertemperatuur’, aldus Van den Berg.

 
Flowid heeft de werking van de spinning disc al bewezen op labschaal en in een kleinere, mobiele pilot. Op de Chemelot-campus gaat het om het verhogen van de productie en wordt de reactor geschikt gemaakt voor procesomstandigheden tot 100 bar en 180 °C.

 
‘Met name snelle, exotherme reacties werken heel goed op de spinning disc, maar de reactor is geschikt voor een zeer breed scala aan reacties’, meldt Van den Berg. Flowid zal de reactor in Geleen 25 % van de tijd gebruiken voor demonstraties en proefproducties voor haar klanten. De andere 75 % van de tijd krijgt het wetenschappelijk centrum Chemelot InSciTe de beschikking over de spinning-discreactor. Dit samenwerkingsverband gaat de installatie gebruiken voor de omzetting van plantaardig materiaal in kunststoffen.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×