Nieuws
0

Nieuwe ‘oude’ sluisdeuren voor Antwerpse haven

Mischa Brendel

De Kattendijksluis in de haven van Antwerpen krijgt vier nieuwe houten sluisdeuren. Hout is gekozen om het historische karakter van de sluis zoveel mogelijk te behouden. De Kattendijksluis is de oudste nog bestaande sluis van Antwerpen. Eind jaren negentig werd de in 1880 gebouwde sluis uit gebruik genomen.

De sluisdeuren zijn gemaakt door het Nederlandse bedrijf Oosterhof Holman, dat ervaring heeft met het bouwen van houten sluisdeuren. ‘Toch was het een uitzonderlijke klus’, zegt directeur Simen Veltman. ‘De sluisdeuren zijn negen meter hoog en bijna veertien meter breed. Normaal gesproken worden deuren van die omvang van staal gebouwd. Daarom zijn de houten deuren ook maar liefst 80 cm dik.’ De omvang van de vier puntdeuren maakt dat er per deur circa 55 m3 azobéhout nodig was. De deuren zijn gemaakt aan de hand van tekeningen uit 1934.

 

Lees verder onder de foto

De sluisdeuren wegen 80 ton (beeld: Michel Dauchy)

 

Begin vorige week is de montage van de deuren in de Kattendijksluis aan de kant van het Kattendijkdok van start gegaan. De deuren worden verscheidene malen geplaatst en weer gelicht om met de hand te worden bijgeschaafd. De complete montage duurt hierdoor circa drie weken.
De Kattendijksluis zal uiteindelijk dienst gaan doen als sluis voor de recreatievaart.

 

www.antwerken.be

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×