Haks Walburgh Schmidt
Natuurlijk was Hydraloop op 16 januari de ster onder de nieuwe water technologieën op het Waterlink2020-symposium in Leeuwarden. Maar de themasessie Kansen voor watertechnologie in de klimaatadaptieve stad liet zien dat er nog meer veelbelovende technologieën in de pijplijn zitten, vertelt sessiepresentator Tim van de Staaij, werkzaam bij het Netherlands Water Partnership (NWP).
Wereldwijd zijn steden knooppunten in watergebruik. Klimaatverandering dwingt hen zich aan te passen en om te gaan met extremen als piekbuien, droogte en overstromingen. Doel van de sessie was onderzoeken welke innovaties op stedelijk niveau oplossingen kunnen bieden en hoe je deze technologieën in de praktijk toe kunt passen.
Hydraloop is een internationaal gecertificeerd systeem dat onder meer met uv-licht en micro-organismen tot circa 85 % van het totaal gebruikte huishoudelijk water kan recyclen. Zo kan je het hergebruiken voor het toilet, wasmachine, tuin en zwembad. Een huishouden van vier personen kan op jaarbasis ongeveer 75.000 l besparen. Met een prijs van €3.500 is de terugverdientijd in Nederland nu nog vrij lang. Hydraloop heeft op de internationale techbeurs Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas prestigieuze prijzen binnengehaald. Grote investeerders melden zich en er is veel belangstelling uit landen met watertekorten. Het enthousiasme dat Hydraloop oproept, loopt over in andere innovaties bleek op de kennissessie.
Rainflower is een modulair groengevelsysteem waarmee gebouweigenaren binnenkort op eenvoudige en betaalbare wijze hun gevels kunnen vergroenen. Door uitsluitend gebruik te maken van regenwater, vergroenen gebouwen, straten en steden. Extra schoon drinkwater of zelfs maar elektriciteit zijn niet nodig. Rainflower biedt aantrekkelijke transformatiemogelijkheden voor straten, die steden uiteindelijk beter weerbaar maakt tegen wateroverlast en hittestress door klimaatverandering en tegelijkertijd de leefbaarheid van steden verbetert door betere luchtkwaliteit en meer biodiversiteit.
Dit concept bereidt straten en wijken voor op hevige neerslag en hittegolven. Het is een vrij eenvoudig opslagreservoir voor regenwater onder trottoirs of parkeerterreinen dat extra opslagcapaciteit bij extreme regenval biedt. Het opgevangen water wordt tijdens hete zomerdagen gebruikt om het straatoppervlak en de lucht erboven te koelen. Het brengt koelte op bijvoorbeeld markt- of stationspleinen of parkeerterreinen waar groen geen oplossing is.
Een Drop2Drink unit bewerkt regenwater met een microfilter, actief koolfilter, UF-membraan en UVC-unit in één bewerking tot drinkbaar water. Daarmee is in te spelen op mogelijke drinkwatertekorten in de toekomst en brengt het zelfvoorzienende huizen een stap dichterbij.
‘Met deze wateroplossingen kunnen steden wereldwijd hun toekomstige waterhuishouding beter in balans houden. Tevens moeten we vaststellen wie de verantwoordelijkheid en het initiatief moet nemen om onze steden leefbaar te houden’, zegt Van de Staaij.