Nieuws

Nieuwe zeetechnologie zet CO2-uitstoot van schepen om in veilige oceaanzouten

In een poging de emissies van de scheepvaartindustrie aan te pakken, heeft het bedrijf Calcarea een nieuwe technologie ontwikkeld. Deze technologie vangt CO2 uit de uitlaatgassen van schepen op en zet deze om in bicarbonaten, die vervolgens veilig in de oceaan worden geloosd. Dit proces biedt een praktische oplossing voor een van de meest hardnekkige uitdagingen op het gebied van koolstofemissies.

De techniek die Calcarea (een spin-off van CalTech) gebruikt, bootst een natuurlijk geologisch proces na waarbij CO2 reageert met kalksteen en omgezet wordt in bicarbonaat, een proces dat normaal gezien duizenden jaren duurt. Dr. Jess Adkins van Calcarea legt uit: “Dit is dezelfde reactie die de aarde al miljarden jaren gebruikt om vulkanische CO2 op te vangen. Het is alsof we een antacidum aan de oceaan geven.”

In tegenstelling tot andere CO2-captatietechnologieën die grote installaties vereisen, neemt het systeem van Calcarea slechts een klein deel van een schip in beslag. Dit maakt het een flexibele en energie-efficiënte optie. Het systeem gebruikt de beweging van het schip om zeewater aan te zuigen, dat vervolgens CO2 uit de uitlaatgassen absorbeert en reageert met kalksteen in een reactor aan boord.

Samenwerking en implementatie

Calcarea heeft recentelijk een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Lomar Shipping en diens onderzoeksdivisie Lomarlabs om de technologie verder te ontwikkelen en op schepen te testen. “We zijn enthousiast over deze samenwerking, die ons zal helpen onze technologie sneller op de markt te brengen en echt een verschil te maken in het verminderen van emissies,” aldus Dr. Adkins.

De methode van Calcarea heeft het potentieel om de CO2-voetafdruk van de scheepvaart significant te verminderen, zonder de oceanen te schaden. Bicarbonaten zijn al in grote hoeveelheden aanwezig in de oceaan en deze toevoeging zal de pH-waarde niet beïnvloeden. De toekomst van deze technologie ziet er veelbelovend uit, met geplande proeven op zee en verdere ontwikkelingen die in de komende jaren worden verwacht.

Met een toenemende focus op milieuvriendelijke innovaties binnen de scheepvaartindustrie, biedt de technologie van Calcarea een realistische en economisch haalbare optie voor koolstofafvang en -opslag. Terwijl de industrie alternatieve brandstoffen onderzoekt, kan deze techniek een directe impact hebben op de vermindering van emissies, wat cruciaal is voor de bescherming van ons klimaat.

Onderwerp: Milieu

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×