Gerald Schut
De betrouwbaarheid van gegevens van het Europese satellietprogramma Galileo wordt sinds 16 mei permanent in de gaten gehouden vanuit het nieuwe en definitieve onderkomen van het Galileo Reference Center (GRC) in Noordwijk. Het centrum is opgericht om te garanderen dat de satellietgegevens voldoen aan de wensen van gebruikers en is daarmee een belangrijke schakel in de voltooiing Galileo, dat in 2020 volledig operationeel moet zijn.
Met Galileo wordt lokalisering tot op 20 cm nauwkeurigheid mogelijk, terwijl nu 4 m het beste is wat GPS te bieden heeft. GPS is door het Amerikaanse leger ontwikkelde tegenhanger van Galileo. Het Galileo Reference Center zal bij de monitoring van gegevenskwaliteit van Galileo niet alleen werken met eigen meetgegevens maar ook samenwerken met GPS en hun Russische evenknie GLONASS. Daarnaast zullen Europese landen meetgegevens van boten, schepen en vaste antennes delen met het GRC.
Het GRC is bijna een jaar later opgeleverd dan de bedoeling was. Sinds juni 2017 huisde het personeel in een tijdelijk onderkomen bij ESTEC, de grootste tak van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. In de komende jaren zal het GRC volledig operationeel worden.
Galileo is eind 2016 gestart met 18 van de geplande 30 satellieten. Op 25 juli staat de lancering van 2 nieuwe satellieten in Frans Guyana gepland. Doordat Galileo nog niet af is ,wordt de beoogde nauwkeurigheid nog niet geboden. Het eerste kwartaalrapport van het GRC toont evenwel dat de huidige nauwkeurigheid beter is dan de 7 m die nu al doelstelling geldt, laat GRC-manager Peter Buist weten.
Galileo zal lokalisering tot een nauwkeurigheid van 1 m gratis aanbieden en tegen betaling positiebepaling met een afwijking van maximaal 20 cm aanbieden aan commerciële diensten. Dankzij de ongekende nauwkeurigheid van Galileo moet het straks mogelijk zijn om er vliegtuigen op afstandsbediening mee te laten landen.
Galileo zal ook reddingsdiensten in staat stellen om sneller te reageren. Na een alarm op zee weet Galileo in 10 minuten precies waar het ongeluk plaatsvindt. Dat kost nu nog enkele uren. Bovendien geeft Galileo in tegenstelling tot GPS een bevestiging als een signaal is aangekomen.
Galileo kost in totaal € 4 miljard om aan te leggen. Vervolgens zal het jaarlijks € 800 miljoen kosten om het systeem te bedienen.