Nieuws
0

NWO onderzoekt tekort zeldzame aardmaterialen

Mischa Brendel

Nadat China onlangs besloot de export van zeldzame aardmetalen te beperken, heeft NWO besloten acht miljoen euro vrij te maken voor onderzoek naar oplossingen voor het dreigende tekort.

Het besluit van China om de export te beperken heeft grote gevolgen, aangezien het land circa negentig procent van alle zeldzame aardmetalen ter wereld delft. Bovendien blijft de vraag naar deze aardmetalen toenemen.

 

In de Kenniseconomie Monitor 2010 van Stichting Nederland Kennisland wordt gewaarschuwd voor het belang van de schaarse delfstoffen: ‘Met name de zogeheten zeldzame aardmetalen zouden Nederland aan het denken moeten zetten. De wereldmarkt voor die metalen wordt momenteel beheerst door China, terwijl Europa arm is aan zeldzame aardmetalen.’

 

NWO noemt producenten van consumentenelektronica, de auto- en de chemische industrie als groepen die het meest afhankelijk zijn van het gebruik van zeldzame aardmaterialen. De organisatie zal in het nieuw gestarte onderzoek samenwerking zoeken met andere overheden, Europese zusterorganisaties en de industrie.

 

Een van de belangrijke spelers in de autoindustrie, het Japanse Toyota, heeft ook begrepen dat de bijna-monopoliepositie van China een probleem oplevert, temeer omdat er momenteel een conflict tussen de beide Aziatische landen speelt, waardoor China de levering van aardmetalen aan Japan een halt toeriep.

 

Toyota heeft daarom in samenwerking met de bedrijven Sumoto Metal Mining en Primearth EV Energy een onderneming opgericht die zich bezig gaat houden met het terugwinnen van nikkel uit de nikkelmetaalhydride batterijen gebruikt in hybride auto’s. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de extractie en het sorteren van nikkel maken het mogelijk om nikkel uit oude batterijen te winnen voor hergebruik. Eerder werd nikkelbevattend schroot gebruikt als ruw materiaal voor de productie van roestvast staal.

 

Voor deze zogenoemde battery-to-battery-recycling heeft Toyota een centrum opgericht dat zich bezighoudt met het terugwinnen van de batterijen. Toyota Chemical Engineering is verantwoordelijk voor de uitvoering van het recycleproces, Sumito Metal Mining voor het terugwinnen van het nikkel en Primearth EV Energy voor de productie van nieuwe batterijpakketten.

Onderwerp:
EnergieICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten