Mischa Brendel
Een succesvolle startup groeit sneller uit tot een markleider door de inzet van octrooien. Bird Control Group, een bedrijf dat vogels met laserlicht verjaagt van onder meer akkers en vliegvelden, is daar het levende bewijs van.
Steinar Henskes, CEO van Bird Control Group, richtte zijn bedrijf samen met enkele anderen op in 2011. Hij bedacht de basis van het systeem waarmee de lasers van Bird Control Group werken. ‘Vogels zien lasers als een fysiek gevaar’, aldus Henskes. Het systeem brengt de vogels echter geen fysieke schade aan. ‘Daarmee is ons systeem diervriendelijk en ook heel mooi: vogels wennen er nooit aan, dus het blijft effectief.’ De speciale software van de lasers brengt eerst de omgeving waarin het systeem moet opereren in kaart om zo een effectief patroon aan laserstralen rond te kunnen strooien. Het systeem is voorzien van een speciale klep, die op hoofdhoogte van mensen voor de laserstraal schuift en op die manier voorkomt dat de laser in iemands ogen schijnt. Bovendien schakelt een laser zichzelf uit als de omgeving plotseling verandert (bijvoorbeeld wanneer er een vliegtuig de landing inzet), of als deze omvalt.
Al met al een mooi staaltje techniek en vindingrijkheid, maar dat alleen was niet voldoende om van Bird Control Group een succesvol bedrijf te maken. Henskes: ‘Zonder octrooien waren we nooit zover gekomen.’ Het octrooibureau V.O. Patents & Trademarks hielp het jonge bedrijf bij de diverse octrooiaanvragen en ook bij het patentenbeheer. ‘Als startup ontwikkelden we ons via de incubator YES!Delft’, vertelt Henskes. ‘Dat was een logische locatie, omdat je daar alle benodigde faciliteiten bij de hand hebt. Maar toen we verder wilden groeien en dus ook klanten nodig hadden, merkten we hoe belangrijk octrooien zijn. Het bleek cruciaal dat we aan een potentiële klant konden zeggen dat we met een geoctrooieerd systeem werken. Het octrooi heeft een grote commerciële waarde en heeft ons echt enorm geholpen.’
Inmiddels is Bird Control Group in meerdere landen actief, zowel binnen als buiten Europa. Dat maakt het beschermen en beheren van de octrooien van het bedrijf nog belangrijker. Henskes: ‘We hebben octrooien in Europa, de VS, Canada en China. Hoewel we momenteel nog niet actief zijn in China, raadde V.O. Patents & Trademarks ons aan ook daar toch een octrooi aan te vragen, om te voorkomen dat ze het zelf gaan maken.’
Wie de naam van Henskes intypt op Espacenet, de database met wereldwijde octrooipublicaties van Octrooicentrum Nederland, vindt zijn naam inderdaad terug bij het gepatenteerde systeem waar Bird Control Group mee werkt. Johannes van Melle, octrooigemachtigde bij V.O. Patents & Trademarks, licht de rol van zijn octrooibureau toe: ‘Het beheren van patenten is zonder een specialist eigenlijk niet goed mogelijk. Er zijn te veel valkuilen en je moet de aanvraag in één keer goed doen, anders kun je alles kwijtraken.’ De octrooigemachtigden bij V.O. Patents & Trademarks hebben een technische achtergrond en weten dus niet alleen hun weg door het juridische landschap, maar weten inhoudelijk ook nog eens wat ze beschermen. En voor Bird Control Group heeft dat zijn vruchten afgeworpen. Het bedrijf dat als startup bij YES!Delft begon, is inmiddels een internationale speler die nog altijd groeit.