Nieuws
0

Oled-panelen halen 10 procent rendement

Henk Klomp

De Duitse start-up Heliatek uit Dresden maakt, gesponsord door Bosch en BASF, superlichte oled-zonnepanelen met tien procent efficiëntie.

‘In het wolkachtige Noord-Europa is dat rendement vaak het hoogst haalbare’, aldus directeur Thibaud de Séguillon.

Het bedrijf demonstreerde recent de eerste zonnepanelen die zijn vervaardigd met flinterdunne oled-laagjes, eenzelfde soort organisch materiaal als in beeldschermen van mobieltjes of televisies wordt gebruikt. Het actieve folie, dat bestaat uit twee laagjes die verschillende kleuren zonlicht absorberen, is maar een halve micrometer dik. Het is te verwerken in het plastic PET, waarvan bijvoorbeeld ook frisdrankflessen worden gemaakt, of aan te brengen op ruiten.

De productielijn voor de oled-cellen is momenteel nog een proefopstelling, maar moet de komende jaren uitgroeien tot een fabriek met een veertigste van de productie van de huidige reuzenfabrieken voor siliciumpanelen in China. ‘Over vijf jaar denken we onze panelen tegen dezelfde prijs aan te kunnen bieden als de huidige silicium panelen’, zegt De Séguillon. Hoewel oled-zonnecellen veel lichter en makkelijker te verwerken zijn in bijvoorbeeld pasklare bouwblokken of ramen, was hun levensduur tot op heden te kort voor toepassing in de bouw. Heliatek gebruikt in plaats van polymeren echter de kleinere en chemisch veel stabielere oligomeren. Oligomeren zijn net als polymeren in roll-to-roll productieprocessen aan te brengen, maar in plaats van printbaar in laagjes, moeten ze worden opgedampt in vacuüm.

Heliatek’s oled-panelen halen hun efficiëntie van tien procent ook bij weinig licht en veel hitte. Siliciumpanelen, die vijftien procent halen, boeten dan vaak in op rendement. ‘In Singapore wekten we met ons paneel evenveel energie op.’

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten