Mischa Brendel
De oliewinning in Schoonebeek heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Dankzij technische aanpassingen kan de NAM hier nu dagelijks zo’n 8.400-9.000 vaten olie winnen. ‘Er is ongeveer een verdubbeling in de productie gerealiseerd’, aldus NAM-woordvoerder Hein Dek.
Sinds 2011 wint de NAM weer olie uit dit Drentse veld; in 1996 was de productie stilgelegd. De hogere winning uit het circa 800 m diepe veld is mogelijk dankzij verbeterde H2S-verwijdering. Waterstofsulfide (H2S) is van nature aanwezig in zure ruwe aardolie en maakt vervoer en behandeling van de olie gevaarlijk. De ontwikkeling van nieuwe H2S-binders en optimalisatie van het toedieningsproces maken het verbeterde H2S-management mogelijk.
De NAM wint de aardolie uit Schoonebeek door middel van stoominjectie. De stoom wordt onder druk van circa 35 bar en met een temperatuur van circa 245°C. via boorputten in het oliehoudende gesteente geïnjecteerd. De stoom verhit vervolgens de olie, die hierdoor minder viscoos wordt en gewonnen kan worden via de olieproductie putten.
Een technische aanpassing maakt het nu mogelijk om het H2S-gas te verwijderen en deze concentraties zodanig laag te houden dat er meer oliewinning kan plaatsvinden. Daarnaast zet de NAM kunstmatige intelligentie in om de olieproductie uit de putten te optimaliseren. Hierbij wordt de pompsnelheid continu optimaal gekozen, afhankelijk van een veelheid van parameters waaronder temperatuur, druk, olie/water verhouding, trekbelasting van de pompstangen, et cetera.
De oliewinning in Schoonebeek is niet onomstreden: in 2015 legde de NAM de productie stil vanwege een lekkende afvalwaterleiding van Schoonebeek naar Rossum. Deze leiding voert het afvalwater naar lege gasvelden in Twente. De NAM heeft ook plannen om gasvelden nabij het Drentse Oosterhesselen en Dalen hiervoor te gaan gebruiken, al moet het ministerie van EZ zich nog over deze kwestie buigen.