Nieuws
0

Omzet internationale ontwerpbureaus daalt

Teake Zuidema

  • Lage olieprijs
  • Arcadis nummer twee

De gezamenlijke omzet buiten het land van vestiging van de 225 grootste internationale ontwerpbureaus bedroeg in 2015 € 58,5 miljard, 7,7 % minder dan in 2014. Dat blijkt uit de jaarlijkse top 225 van internationaal opererende ingenieurs- en architectenbureaus die het Amerikaanse bouwvakblad Engineering News-Record (ENR) publiceert. Ook de binnenlandse omzet van dezelfde 225 bedrijven viel terug van € 65,69 miljard in 2014 naar € 63,26 in 2015, een daling van 3,7 %.

De lage olieprijs is volgens ENR de hoofdoorzaak van de tegenvallende resultaten. Die lage prijs leidt tot afname van investeringen van energiebedrijven en olieproducerende landen. De omzet op de oliemarkt – de belangrijkste deelmarkt voor de top 225 – liep terug met maar liefst 20,2 %, van € 19,88 miljard in 2014 naar € 15,86 in 2015, omdat veel energieprojecten werden geschrapt.

Azië liet in 2015 met een afname van 16 % de grootste omzetdaling zien. Canada leverde na het slechte jaar 2014 opnieuw fiks in met een daling van 14,4 %. De omzetdalingen in Europa bedroegen 11,9 %. De onvoorspelbare gevolgen van de brexit en de lage koers van het Britse pond, scheppen volgens ENR het komende jaar meer onzekerheid op de Europese markt.

De VS en het Midden-Oosten blijken, ondanks de lage olieprijs, robuust. De totale omzet steeg in het Midden-Oosten met 6 % en in de VS met 1,8 %. ENR wijt deze resultaten vooral aan groeiende investeringen in alternatieve energiebronnen. Umberto Sgambati, directeur van het Italiaanse Proger, ziet een nieuw scenario ontstaan waarbij bedrijven investeringen uit de olie- en gassector overhevelen naar duurzame energie. Iran is ook een lichtpuntje door het opheffen van de sancties tegen dit land.

Het valt op dat de grote Nederlandse ingenieursbureaus in 2015 goed waren voor 9,9 % van de totale omzet op de internationale markt. Arcadis, Fugro, Royal HaskoningDHV en Tebodin hebben samen ook 17,3 % van de omzet van niet-Amerikaanse bedrijven op de Amerikaanse markt.

Het Canadese WSP Global uit Montreal is met een omzet van € 3,59 miljard het grootste internationale ingenieursbureau. Arcadis volgt op nummer twee met een omzet buiten Nederland van € 3,09 miljard. Door de reeds genoemde problemen in de energiesector viel Fugro met een omzet van € 2,2 miljard terug van plaats vier naar plaats zes. Gekeken naar de totale omzet, binnen en buiten het land van vestiging, is AECOM uit Los Angeles het grootste ingenieursbedrijf, met een omzet van € 6,8 miljard in 2015.

Onderwerp:
BedrijfsvoeringBeleid

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×