Nieuws
0

Ondergrondse hoogspanning zonder blackouts

Thomas van de Sandt

De Delftse onderzoeker Hossein Khalilnezhad en Robin Vet van de Universiteit Twente zijn de winnaars van de Shell Bachelor Master Prijs, waarmee de oliemaatschappij de beste afstudeerscripties op het gebied van duurzame techniek beloont.

Khalilnezhad, afkomstig uit Iran, won de masterprijs ter waarde van € 5.000 voor zijn onderzoek naar ondergrondse hoogspanningskabels. ‘De prijs is voor mij een bevestiging dat mijn onderzoek niet alleen van belang is voor de TU Delft en TenneT, maar ook daarbuiten’, zegt Khalilnezhad, die in 2011 naar Delft kwam voor zijn masteropleiding. Hij is vorig jaar gestart met een promotieonderzoek aan de TU Delft dat voortborduurt op zijn afstudeerscriptie.

‘Bovengrondse hoogspanningslijnen nemen veel ruimte in beslag en passen vaak slecht in de bebouwde omgeving. Alternatief is het aanleggen van ondergrondse kabels’, legt hij uit. ‘Probleem is echter dat ondergrondse kabels en bovengrondse lijnen een ander elektrisch gedrag hebben, de één is meer inductief, de ander meer capacitief. Als ze tegelijkertijd in hetzelfde elektriciteitsnet zitten, kan dat problemen opleveren voor de stabiliteit van het net. Instabiliteit is een van de reden voor grootschalige blackouts. Voor mijn afstudeerscriptie heb ik geprobeerd voor Nederland de maximale ondergrondse kabellengte vast te stellen zonder dat er een kans is op blackouts.’

Over de resultaten is hij bewust terughoudend. ‘Hoeveel kabels we ondergronds kunnen aanleggen is afhankelijk van veel meer dan alleen de stabiliteit van het net, bijvoorbeeld resonantie en het harmonische gedrag van de kabels. Aan het eind van mijn PhD, waarin ik ook al deze andere aspecten onderzoek, kun je een definitieve conclusie verwachten.’

De bachelorprijs ging naar Robin Vet, die een nieuw procedé ontwikkelde voor het winnen van olieën uit algen. Hij ontving hiervoor € 2.500. Gerrit Boersma van de TU Delft kreeg de publieksprijs van € 1.000 voor zijn scriptie over een innovatieve techniek voor het terugwinnen van koper uit afvalwater.

Onderwerp:
ElektrotechniekMicro-elektronicaVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×