Nieuws
0

Onenigheid over 3d-tv duurt voort

Mischa Brendel

Al sinds de ontwikkeling van de 3d-televisies echt op gang kwam, zijn er tussen de verschillende producenten meningsverschillen over welke technologie het meest geschikt is. Op de CES bleken deze verschillen eens temeer.

Toshiba heeft, in tegenstelling tot de meeste andere fabrikanten, zijn geld gezet op 3d-tv zonder bril. Andere bedrijven denken dat deze techniek nog niet ver genoeg ontwikkeld is om te kunnen concurreren met alternatieven. De resolutie van de brilloze 3d-schermen is namelijk veel lager en ook is de kijkhoek veel kleiner, zodat kijkers bijna recht voor het beeld en op een vooraf bepaalde afstand van het beeld moeten zitten.

 

Toch demonstreerde Toshiba op de CES in Las Vegas afgelopen week twee nieuwe prototypes. Eerder ontwikkelde het Japanse bedrijf al twee modellen met beeldschermen van 12 en 20 inch en op de CES demonstreerde Toshiba twee prototypes met een schermgrootte van 56 en 65 inch.

De techniek die Toshiba gebruikt voor zijn tv’s heet autostereoscopie. Autostereoscopie houdt in dat een apparaat beelden toont, waarbij iemand met elk oog een aparte afbeelding bekijkt. Toshiba bewerkstelligt dit door voor elke pixel op het scherm een lenticulaire lens te plaatsen. Dit zijn cilindervormige lenzen die een beeld naar een bepaalde plek in de ‘kijkzone’ sturen (vandaar de geringe kijkhoek bij deze technologie). Hierdoor is het mogelijk dat elk oog een ander beeld ontvangt om zo de illusie van een driedimensionaal beeld te creëren.

 

Veel bezoekers van de CES waren echter niet erg enthousiast over de toestellen; zij stellen dat de kleuren flets zijn en het beeld inderdaad minder scherp overkomt.

 

Intussen worden LG en Samsung, de grootste producenten van 3d-televisies, het niet eens over de brillen die nodig zijn voor het kijken in drie dimensies. Samsung zet in op de op batterijen werkende actieve-sluiterbril. Bij deze bril worden de glazen om en om geblindeerd, zodat elk oog een beeld steeds uit een iets andere hoek ziet. Volgens Samsung leveren deze brillen een mooier beeld. LG heeft volgens eigen zeggen echter slechte ervaringen met deze techniek. De actieve-sluiterbril zou zorgen voor flitsen in het beeld en om deze reden stopt LG juist met de bril op batterijen om zich te richten op de 3d-brillen zoals deze in de bioscoop aanwezig zijn, waarbij beide glazen verschillend gepolariseerd zijn. De film bestaat uit twee over elkaar uitgezonden beelden, waarbij het ene oog slechts het eerste beeld opvangt en het andere oog het tweede. De onenigheid tussen Samsung en LG kan grote gevolgen hebben voor de markt: een soortgelijk conflict zorgde eerder voor de standaarden-oorlog tussen blu-ray en hd dvd.

Onderwerp:
EnergieICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten