Nieuws
0

Ontwerp kleine kernreactor goedgekeurd

Dorine Schenk

Voor het eerst is er in de VS een ontwerp voor een kleine, modulaire kernreactor (SMR) goedgekeurd door de Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission (NRC). Het ontwerp, van het bedrijf NuScale Power, belooft goedkoper en veiliger te zijn dan de huidige, veel grotere reactoren. Bovendien moeten ze sneller gebouwd kunnen worden.

De kleine reactor, die ontwikkeld is met financiële steun van het Amerikaanse ministerie van Energie, gaat ongeveer 50 MW leveren. Dat is beduidend minder dan de standaard, grote kernsplijtingsreactoren die een vermogen kunnen hebben van 1.000 MW. Het idee is om meerdere van de zogeheten small modular reactors (SMRs) te combineren op een locatie om zo enkele honderden megawatts te gaan leveren.

De manier waarop de SMR werkt, verschilt nauwelijks van grotere reactoren. Het gebruikt eveneens water om de warmte die vrijkomt uit de slijtstof af te voeren en zal dit water ook onder druk houden om koken te vormen. Het voordeel van de SMR zit vooral in het beperkte formaat, waardoor er minder warmte afgevoerd hoeft te worden, wat de bouw vergemakkelijkt en de risico’s beperkt.

Nu het ontwerp is goedgekeurd kan NuScale niet onmiddellijk gaan bouwen. Eerst moeten er nutsbedrijven zijn die het reactorontwerp willen toepassen. Zij kunnen vervolgens een aanvraag indienen bij de NRC.

Kritisch rapport
Critici beargumenteren dat ook dit kleinere ontwerp als nadeel heeft dat er radioactief afval geproduceerd wordt, waar een oplossing voor nodig is. Daarnaast blijft het – in vergelijking met de productie van zonnepanelen en windturbines – duur en tijdsintensief om te bouwen.

Dit kritische geluid komt sterk terug in een rapport dat M. V. Ramana, hoogleraar aan de University of British Columbia, schreef in opdracht van de Amerikaanse staten Utah, Idaho, Nevada en New Mexico. Hij schrijft bijvoorbeeld dat NuScale’s doel was om in 2015 de eerste werkende SMR te leveren. Na flink wat vertraging is dit nu uitgesteld naar 2029-2030. Daarnaast zijn de verwachte constructiekosten in vijf jaar tijd opgelopen van $3 miljard in 2015 naar $6,1 miljard in 2020.

In een statement zegt Ramana: ‘Het spijt me te moeten zeggen dat wat ons te wachten staat riskant en duur is als deze staten dit project niet verlaten.’

Naast NuScale werken er wereldwijd nog een handvol andere bedrijven aan vergelijkbare concepten. 

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×