Nieuws
0

Onverwacht technisch

Mischa Brendel

In een blad als Elsevier Juist verwacht je niet direct artikelen van technische aard.

Wie het artikel ‘Landbouw kiest voor verticaal’ in de meest recente editie leest, lijkt in eerste instantie ook bedrogen uit te komen; het artikel start namelijk met een pleidooi voor de Amerikaanse zaadveredelaar Monsanto.

Maar verderop komt dan toch de techniek: verticale landbouw. Het eerste deel houdt het bij oppervlakkige beschrijvingen van ledverlichting voor de groei en waterdampen voor de voeding (aeroponics). Interessanter wordt het als de Japanse bedrijven Fujitsu en Panasonic aan bod komen, die beide onderzoek doen in hun eigen verticale boerderijen. Eerstgenoemde heeft een speciale meststof ontwikkeld waarin de hoeveelheid kalium zo veel mogelijk is teruggebracht. De sla die op deze mest groeit, is uitermate geschikt voor nierpatiënten. Branchegenoot Panasonic voegt extra antioxidanten toe aan zijn meststof, die de groenten opnemen.

Hierna neemt het artikel een veel technischer wending, waarbij onder meer neurale netwerken voor het beoordelen van gewassenoogsten en algoritmes die de klimaatomstandigheden voor de gewassen in de gaten houden aan bod komen; de stand van zaken op dit gebied in eigen land blijft helaas onderbelicht.

Het artikel eindigt zoals het begon: met een gretige blik op de marketingkansen die er liggen. Maar dat valt gezien het blad waarin het artikel staat, te verwachten.

Onderwerp:
BedrijfsvoeringBeleid

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×