Benno Boeters
- Geen plek in collegezaal
- ‘Wel degelijk investeringen’
De Delftse studentenvakbond VSSD heeft een filmpje op zijn site gezet waarop de entree van de universiteitsbibliotheek te zien is. De deur gaat open en studenten stromen massaal naar binnen. Het tijdstip is opmerkelijk: 8.00 uur op een zondagochtend. Binnen een oogwenk zijn alle studieplaatsen in de bibliotheek bezet. Volgens de VSSD een keihard bewijs dat er een ernstig tekort is; niet alleen aan studeerplekken, maar ook in de collegezalen.
De VSSD hield een enquête onder 632 studenten en concludeert dat een kwart wel eens meemaakt dat hij of zij er niet meer bij kan in collegezaal, het vaakst bij de faculteiten 3mE (werktuigbouw, maritieme techniek en materiaalwetenschappen) en CiTG (civiele techniek/geowetenschappen). Bij CiTG had 38 % ‘wel eens’ geen zitplaats. Het uitwijken naar de plaatselijke bioscoopzaal van Pathé vinden de VSSD’ers geen oplossing. Voorzitter Ivo van der Horst vat samen: ‘De nood is heel hoog. Studenten hebben geen plek om te studeren, en docenten raken overspannen. Dit moet anders.’ De rapporteurs interviewden bij elke faculteit één docent.
De VSSD’ers stellen vast dat terwijl tussen 2010 en 2014 het aantal personeelsleden van de TUD nauwelijks toenam (van 4.599 naar 4.652), de studentenpopulatie groeide van 16.893 naar 19.509. Anka Mulder, lid van het college van bestuur, reageert door er op te wijzen dat er wel degelijk geïnvesteerd wordt in docenten en onderwijsondersteuning. Dit jaar € 6 miljoen, de komende jaren oplopend naar € 8 miljoen. ‘Maar het neerzetten van nieuwe gebouwen kost uiteraard tijd en ook het aantrekken van nieuwe docenten lukt op onze terreinen niet op stel en sprong. Ook komen er elk jaar nieuwe werkplekken bij; dit jaar weer een paar honderd.’
Extra capaciteit is erbij gekomen, zoals in het voormalige Legermuseum en in het Auditorium, openingstijden zijn verruimd en er is zelfs een app gemaakt om vrije studieplekken in minder drukke gebouwen te vinden. De bouw van een nieuw onderwijsgebouw (Pulse) met 1.200 onderwijsplekken, start deze zomer.