Nieuws
0

Onwaarschijnlijk grote simulaties

Teake Zuidema

Is het mogelijk een complete simulatie te maken van al het verkeer – alle auto’s, alle verkeerslichten, alle ongelukken, alle opstoppingen – in een grote stad als Londen of Amsterdam?

Ja, volgens het Britse tijdschrift WIRED kan dit binnenkort dankzij Improbable (letterlijk: onwaarschijnlijk). Dit in Londen gevestigde softwarebedrijf beweert dat straks iedereen met het programma SpatialOS en voldoende ruimte in de cloud gigantische simulaties kan scheppen.

Soortgelijke virtuele werelden lijken al te bestaan voor massive multiplayer online games (mmo’s) met miljoenen deelnemers, zoals het online computerspel World of Warcraft. Bij deze games is het in stand houden van zo’n reusachtige drukbezochte virtuele wereld echter alleen mogelijk door kleine groepen spelers te verdelen over een enorm groot aantal servers die ieder voor zich een kopie van dezelfde virtuele wereld draaien.

Met SpatialOS is de virtuele wereld niet in kopieën verdeeld over meerdere servers, maar de taken die moeten worden uitgevoerd zijn toebedeeld aan zogenoemde workers: deelprogramma’s die een bepaalde taak – bijvoorbeeld het controleren van de verkeerslichten – uitvoeren. Wordt de taak van een worker te complex, dan wordt het werk automatische gedistribueerd over meerdere werkers en schakelen meerdere servers in. Het resultaat is bijvoorbeeld een simulatie van een complete stad op basis waarvan nieuwe verkeerspatronen kunnen worden ontwikkeld. Volgens WIRED heeft Improbable al meer dan € 500 miljoen aan durf­kapitaal binnengehaald.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×