Nieuws
0

Ook ESTEC heeft nu zelfrijdende shuttle

beb71aef3bef8b2fbdd7fb2ee255fe29fc051f5a

Bart Stam

In navolging van de Parkshuttle (1999) in de regio Rotterdam en diverse andere locaties, heeft ook ESTEC een zelfrijdende shuttle. Het minibusje gaat 2 jaar lang werknemers en bezoekers vervoeren op het ruimtevaartcentrum in Noordwijk. Het eerste jaar met stewards, daarna onbemand.

Het is even wennen als de ‘Orbiter’ (4,75 x 2,11 x 2,65 m) van het Franse bedrijf Navya schokkend in beweging komt. Maar na een herstart door de steward van Arriva bereikt het voertuig alsnog de beoogde 14 à 18 km/h.

Sinds enkele maanden is Navya, samen met Arriva en ESTEC, het voertuig uitgebreid aan het testen. Op werkdagen rijdt de shuttle vanaf de toegangspoort naar de gebouwen en laboratoria.

De komende twee jaar moet blijken of het busje zelfstandig zijn weg weet te vinden en rekening houdt met de haltes, verkeersregels, overige verkeersdeelnemers en onverwachte situaties. Gaat dat goed, dan willen de initiatiefnemers een tweede shuttle inzetten tussen een naburige bushalte in Noorwijk en de toegangspoort van ESTEC. In bijvoorbeeld Den Haag en Scheemda zorgen minibusjes reeds voor het natransport tussen een OV-halte en het ziekenhuis. ‘Als ze voldoen aan alle veiligheidseisen, kunnen ze in de toekomst deel uitmaken van het reguliere openbaar vervoer,’ zegt Robert Boshouwers van Dutch Automated Mobility. DAM verzorgt de projectorganisatie in Noordwijk. Boshouwers verwacht dat er in 2030 honderden automatische shuttles rondrijden in Nederland.

In de ‘Orbiter’ is ruimte voor 15 passagiers. ‘Het is een volledig elektrisch voertuig,’ vertelt Arnaud Aouault van Navya. Accu’s van lithium-ijzer-fosfaat voeden de elektromotor van 15 kW (nominaal). Volgeladen kan het voertuig zo’n 9 uur onafgebroken rondrijden. Aouault: ’De shuttle vindt zijn weg door de opgeslagen route in de boordcomputer te combineren met actuele gegevens van een groot aantal sensoren en camera’s die continu de omgeving scannen.’ Dit zijn onder andere 6 Lidars van 360° en 2 van 180°. Op de voor- en achterzijde zitten 4 camera’s. Een GNSS-antenne op het dak zorgt voor de satellietnavigatie.

Vanwege de veiligheid rijdt er het eerste jaar altijd een steward mee. Deze Arriva-werknemer kan via de noodknop het voertuig tot stilstand brengen en met een joystick de handbesturing overnemen.

‘ESTEC is een prima locatie om deze shuttle te testen,’ meent directeur Franco Ongaro. ‘Het is een afgesloten bedrijfsterrein waar de normale verkeersregels gelden. Wij kunnen hiermee niet alleen onze bereikbaarheid verbeteren maar ook onze kennis inzetten op het gebied van satelliet- en telecommunicatie, 5G-netwerken, positionering en navigatie.’

Onderwerp:
AiRoboticaVervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten