Nieuws
0

Ook Stella Era vertrekt met wagenparade

Mischa Brendel

Vier Nederlandse teams met één missie: het winnen van de World Solar Challenge. Drie teams nemen het tegen elkaar en tegen teams uit andere landen op in de Challenger-klasse, waarbij de zelfontworpen zonnewagens in zo kort mogelijke tijd een afstand van 3.021 km moeten afleggen. Het vierde team racet in de Cruiser-klasse, waarbij er extra punten te verdienen zijn door de zonnewagen zoveel mogelijk te ontwerpen als echte gezinsauto.

Het zijn de zonnewagens die in de spotlight staan, maar de World Solar Challenge wordt voor een groot deel ook bepaald door de konvooien die meerijden met deze bolides op zonne-energie.

In de tweede reeks artikelen in deze serie, gaat TW nauwer in op deze konvooien: wat voor voertuigen rijden hierin en hoe dragen deze bij aan de overwinning?

In het ontwerp van de zonnewagen zelf mag de Cruiser-klasse dan flink afwijken van de Challenger-klasse, maar wanneer het aankomt op het konvooi, vertoont de wagenparade van Eindhoven veel overeenkomsten met die van de andere teams. Negen auto’s in totaal rijden er in het konvooi van Solar Team Eindhoven.

‘Helemaal voorop rijdt de front-scout’, vertelt Carijn Mulder. Zij is de teammanager van het Eindhovense team. ‘Deze scant de weg tien minuten voor de zonnewagen uit. Bij langere, rechte stukken kan deze wagen een stuk verder naar voren rijden om weersmetingen te doen.’
Daarnaast heeft deze auto een aanhanger mee, waar de zonneauto in getrailerd kan worden. ‘We moeten de mogelijkheid mee hebben om de zonneauto in te laden, mocht er iets misgaan’, aldus Mulder.

De tweede auto in het konvooi is de scout, die een minuut voor Stella Era rijdt vanaf die positie de actuele verkeerssituatie doorgeeft aan Strategy. Deze Strategy is de derde wagen in het konvooi en verzamelt alle informatie om zo te bepalen hoe de zonneauto moet rijden. Wanneer moet er ingehaald worden, hoe hard moet er gereden worden, al dat soort zaken.

Hierna volgt de zonnewagen zelf, met aan boord inclusief de coureur vier personen. Elke persoon wordt met ballast ‘aangevuld’ tot een gewicht van 80 kg. De passagiers die met de coureur meerijden hebben het relatief makkelijk: behalve in de auto zitten, hebben ze verder geen functie.

Vlak achter Stella Era rijdt wagen nummer 5, genaamd Primary. Hier zit de observer, iemand van de organisatie die kijkt of alles goed verloopt, in. Ook zitten er een EHBO’er, safety officer en teammanager aan boord van dit voertuig. Mocht er een incident voorvallen, dan zijn deze mensen direct ter plaatse.

Auto nummer 6 is Technical, met aan boord de mensen die Stella Era indien nodig op moeten lappen en technische mankementen aan de auto kunnen oplossen.

De zevende auto is de mediawagen. Mulder: ‘Daarin zitten mensen van de Nederlandse media, maar ook de media van ons team zelf.’

De een-na-laatste wagen is een truck. ‘Dit is onze mobiele werkplaats, waar al het gereedschap en reserveonderdelen in worden vervoerd. In de truck gaat ook nog gereedschap mee.

Lees verder onder de foto


Stella Vie met konvooi in 2017 (copyright: Bart van Overbeeke)

Een camper sluit het konvooi af. Mulder: ‘Vanuit de universiteit gaat er een aantal mensen mee in de camper, maar we mogen bijvoorbeeld ook eigen teamleden in de camper mee laten rijden die hier tijdens de challenge kunnen werken aan het up-to-date houden van onze eigen mediakanalen.’

Ook de Cruiser-klasse kent verplichte control stops, maar in tegenstelling tot bij de Challenger-klasse, hoeft de coureur hier niet het zonnepaneel in de zon te kantelen.

Ondanks de goede voorbereidingen, is het geen gegeven dat de race vlekkeloos zal verlopen. Mulder: ‘Alles is erg spannend en onzeker. Je hebt het nog nooit meegemaakt; je kent alleen de verhalen. Er is veel voorbereidend werk dat tegelijkertijd samenkomt. Het is moeilijk om te weten wat je kan verwachten.’

Onderwerp:
EnergieVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×