Rijkert Knoppers
Vorige week vond bij Roeivereniging De Hunze in de stad Groningen de doop plaats van de Ecolution, een stalen schoener ontworpen door jachtontwerper Gerard Dijkstra en hoogleraar Duurzame Technologie Wubbo Ockels. Een van de bijzonderheden is dat het schip al zeilend energie kan opwekken.
Tienduizend kilogram aan accu’s met een energievoorraad van 300 kWh moeten ervoor zorgen dat de Ecolution gedurende drie weken autonoom kan functioneren. Een dag zeilen kan genoeg elektriciteit leveren om de elektriciteitsbehoefte van vier tot vijf dagen te overbruggen.
Â
Voor het opwekken van de elektrische stroom zorgen twee speciale propellers ontwikkeld door Voith. ‘Het gaat om camber-adaptive propellers die zowel te gebruiken zijn voor het opwekken van elektriciteit als voor de voortstuwing’, vertelt prof.dr. Wubbo Ockels. ‘De propellers zijn gemaakt van koolstofvezel, aan de buitenkant zit een flexibele bekleding van rubber. Aan de zuigkant komt de buitenkant van de propeller bol te staan, net als bij een zeil. Het is ook mogelijk om de propellers niet te gebruiken, dan kunnen ze vrij draaien. Doordat de rubberen mantel dan vlak is, ontstaat er relatief weinig weerstand.’ De energieopwekking door de propellers is optimaal bij een snelheid van ongeveer tien knopen.
Â
Twee dieselmotoren van 55 kW – draaiend op biodiesel – zorgen voor extra vermogen. Daarnaast is het schip uitgerust met allerlei zuinige apparatuur: leds voor verlichting, warmtepompen om tot 35 procent van de warmte van het douchewater terug te winnen, en een voorbereiding voor toepassing van zonnecellen.
Â
Het schip heeft twee koolstofvezel masten van 25,6 meter en een aerorig giek van 12,5 meter. De boot is door twee mensen te besturen.