Nieuws
0

Opdracht voor Boskalis en VolkerWessels

Mischa Brendel

Baggermaatschappij Boskalis en bouwbedrijf VolkerWessels zullen voorbereidende werkzaamheden verrichten voor de aanleg van het offshore windpark ‘West of Duddon Sands’ in de Ierse Zee, tussen Groot-Brittannië en Ierland.

Opdrachtgevers DONG Energy en Scottish Powers Renewables contracteerden een joint venture bestaande uit Boskalis Offshore, SMIT Marine Projects (eveneens eigendom van Boskalis) en Volker Construction International om gezamenlijk het zeebed voor te bereiden, 108 windmolenfunderingen naar het windmolenpark te transporteren en deze op de zeebodem te plaatsen.

Boskalis maakt de zeebodem gereed door hier met een valpijpschip, waarschijnlijk de Rockpiper, een eerste filterlaag erosiebeschermend materiaal aan te brengen. Vervolgens zal het bedrijf op de zeebodem de funderingen plaatsen, die vanuit het Deense Aalborg naar Belfast in Noord-Ierland worden getransporteerd door middel van zeegaande pontons en sleepboten van SMIT.

De windmolenfunderingen bestaan uit ‘monopiles’ en ‘transition pieces’. ‘De monopile is letterlijk een buispaal die je de grond in stampt’, legt Martijn Schuttevaer van Boskalis uit. ‘Deze komt uiteindelijk tot de waterrand, afhankelijk van hoog of laag water. Daarop wordt een tussenstuk, het transition piece, geplaatst. Bovenop het transition piece moet dan nog de mast met turbine komen, maar dat deel doen wij niet.’ Na de installatie plaatst het valpijpschip een tweede laag erosiebeschermend materiaal om de palen heen, waarmee de funderingen gereed zijn.

Het offshore windpark krijgt een oppervlakte van circa 66 km2 en krijgt een totaalcapaciteit van 389 MW, geleverd door 108 windturbines van elk 3,6 MW van Siemens. Volgens DONG Energy en ScottishPower Renewables liggen de totale kosten van de bouw rond de 1,8 miljard euro. Dit betekent dat de kosten per geïnstalleerde megawatt circa 4,6 miljoen euro bedragen. De gezamenlijke contractwaarde voor Boskalis-SMIT en VolkerWessels bedraagt circa 110 miljoen euro; hiervan is circa 70 miljoen euro voor eerstgenoemde en de rest voor VolkerWessels.

De werkzaamheden starten in het eerste kwartaal van 2013; in 2014 zullen de bedrijven het park opleveren.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×